Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

b091203

Datum 8 februari 2010
Betreft Rolverdeling administratiekantoren en schoolbesturen

Geachte heer Fincken,

In uw brief van 3 december 2009, geeft u een reactie op mijn betoog tijdens de vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2010. In deze brief zal ik aangeven waarom ik de verhouding tussen schoolbesturen en administratiekantoren ter discussie heb gesteld.

Schoolbesturen zijn zelf verantwoordelijkheid voor het beleid. Dat geldt natuurlijk in de eerste plaats voor het onderwijskundig beleid. Het stellen van inhoudelijke prioriteiten heeft financiële consequenties. Daarom moeten schoolbesturen minimaal de financiële deskundigheid hebben om zelf financiële prioriteiten te stellen. Dat horen schoolbesturen niet uit te besteden. Wel begrijp ik dat schoolbesturen de administratieve werkzaamheden uitbesteden en dat zij dan van de administratiekantoren financiële managementinformatie ontvangen ten behoeve van het financieel beleid.

In 2006 hebben de schoolbesturen lumpsumbekostiging gekregen. Het is niet vreemd dat de financiële deskundigheid nu nog niet voldoende op orde is. Daarom heb ik, in lijn met het advies van de commissie Don, een pleidooi gehouden voor de bevordering van de financiële deskundigheid van de schoolbesturen. Daarbij hoort een heldere verantwoordelijkheidsverdeling tussen schoolbesturen en hun administratiekantoren. In het belang van de kwaliteit van het onderwijs moeten schoolbesturen zelf instaat zijn om financiële prioriteitstelling te bepalen. Het is niet goed als besturen die verantwoordelijkheid uitbesteden, dat kost ook veel geld, want dat zou de dienstverlening van de administratiekantoren veel omvangrijker maken dan nodig en wenselijk is.

a
na 1 van 2 Pagi





Kortom, ik heb met mijn betoog het werk van uw leden niet in een hoek geplaatst Datum waar dat niet hoort. Ik heb duidelijk gemaakt dat er helderheid moet komen in de

verantwoordelijkheidsverdeling en dat schoolbesturen zelf de Onze referentie verantwoordelijkheid moeten nemen voor het financieel beleid. Daarbij past geen 184994 afhankelijkheid van de administratiekantoren. Bij de verheldering van de

verantwoordelijkheidsverdeling tussen schoolbesturen en administratiekantoren wil ik BRAVO graag betrekken. Daarvoor wordt binnenkort contact met u opgenomen.

Met vriendelijke groet,

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Sharon A.M. Dijksma

Pagina 2 van 2