Evangelische Omroep

Nr.30
Hilversum, vrijdag 5 februari 2010

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 6

Ingang Oost, maandag 8 februari, 19.25 uur, Nederland 1 Paul Timmers heeft een ontsteking aan zijn kaak, nadat een kies is getrokken. De Ambulancedienst brengt de heer De Ridder naar het Amphia Ziekenhuis, locatie Molengracht in Breda. Hij is met zijn motor onderuitgegaan. Mevrouw Graskamp wordt naar de Eerste Harthulp gebracht. Ze heeft last van pijn op de borst. Bij de Spoedeisende Hulp meldt zich mevrouw Hubers met haar zoontje Ryan. Zijn handje is dik geworden en hij gebruikt het niet meer.

Het Familiediner, maandag 8 februari, 22.00 uur, Nederland 1 Wanneer het eerste huwelijk van Eric op de klippen loopt, verliest hij het contact met zijn ex-vrouw en ziet hij zelfs zijn twee zoontjes niet meer. In de hoop om hun kleinkinderen te kunnen blijven zien, houden zijn ouders, en ook zus Renate, wel contact met de ex-schoonfamilie van Eric. Eric voelt zich niet begrepen en gesteund door zijn eigen familie en verbreekt met hen het contact. Sinds 2006 is de familie niet meer bij elkaar geweest. Daisy, de dochter van Renate en het peetkind van Eric, vindt dat de ruzie nu lang genoeg heeft geduurd en hoopt dat Bert de familie weer bij elkaar kan brengen.

Afslag UMC Utrecht, dinsdag 9 februari, 19.25 uur, Nederland 1 In Afslag UMC Utrecht doet presentatrice Mirjam Bouwman verslag vanuit een van de grootste academische ziekenhuizen in ons land, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Bij de zevenjarige Lilylou werd twee jaar geleden de ziekte Fanconi-Anemie vastgesteld. Een genetische ziekte die zich meestal openbaart door een levensbedreigende afname van witte en rode bloedcellen en bloedplaatjes. Mirjam ontmoet Lilylou in het Wilhelmina Kinderziekenhuis Olaf Kruitbos is vijfentwintig jaar. Hij heeft al negen jaar niet meer kunnen glimlachen, omdat een kankerbehandeling toentertijd een zenuw in zijn gezicht heeft beschadigd. Olaf krijgt vandaag een aangezichtsreconstructie-operatie om dit te verhelpen. En Mirjam maakt kennis met de 45-jarige Patricia. Zij lijdt aan een ernstige vorm van de longziekte COPD en is in het ziekenhuis voor een reeks onderzoeken om in aanmerking te komen voor longtransplantatie.

Rail Away, dinsdag 9 februari, 19.55 uur, Nederland 2 Frankrijk: Ligne des Pignes
Documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, waarbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. Een prachtige treinreis langs de rivier de Var, die begint aan de Middellandse Zee. Vanaf het mondaine Nice slingert het spoor langs de rivier de Var en de Verdon door een onherbergzaam gebied. Op deze reis door de Provence wisselen kleine stationnetjes in stille stadjes en impossante viadukten elkaar af.

Ik Mis Je, dinsdag 9 februari, 20.50 uur, Nederland 2

Jelte van der Vinne lijkt kerngezond als hij geboren wordt. Het hartruisje dat de arts hoort is volgens hem te verwaarlozen. Ook als Jelte 9 jaar oud is, blijkt bij een gezondheidscontrole dat er bij zijn hart nog iets te horen is. Maar omdat Jelte zegt geen klachten te hebben, wordt er verder geen actie ondernomen.

Op 19 mei 2007 vertrekt Jelte om 12.15 uur met zijn team naar een volleybaltoernooi.

Tijdens de tweede wedstrijd geeft Jelte aan dat hij eruit wil, hij voelt zich niet lekker. Hij zit een tijdje naast zijn coach, en niet veel later zakt hij in elkaar. Jelte wordt gereanimeerd, en met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Als Arjen met zijn andere zoon Sjirk in het ziekenhuis aankomt, moet hij zien hoe het traumateam uit alle macht het leven van Jelte probeert te redden. Tevergeefs, Jelte overlijdt op 12-jarige leeftijd aan een zeldzame hartafwijking.

In deze aflevering van Ik Mis Je gaat Marion met Jeltes ouders, Arjen en Janneke, mee naar de Spoedeisende Hulp, waar Jeltes korte leven bijna twee jaar geleden zo abrupt eindigde.

Expelled, dinsdag 9 februari, 23.25 uur, Nederland 2 In deze spraakmakende documentaire, die de EO uitzendt ter gelegenheid van het Darwin-jaar, maakt Ben Stein (Amerikaans acteur, schrijver) een ronde langs kopstukken van het darwinisme en hun slachtoffers. Laatstgenoemden zijn wetenschappers, filosofen en docenten die verguisd worden, ontslagen zelfs omdat ze aanhangers zijn van Intelligent Design/creationisme. Ze worden ervan beschuldigd propanda te bedrijven en door hun pseudo-wetenschap de evolutiebiologie te ondermijnen. De interviews worden afgewisseld met ouderwetse fragmenten uit educatieve films om de argumenten op satirische wijze van commentaar te voorzien.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 12 februari, 15.00 uur, Z@pp Blindemannetjes
Als Dop en Kurk een grote metselemmer op hun hoofd krijgen, zien ze niks meer. Dat is gevaarlijk! Ze zwalken door de straat. Bijna botsing met de vuilcontainers. Pas op! Een auto. Botsing met een fietser. Wie gaat ze helpen? Dit gaat niet goed!!

Checkpoint, zaterdag 13 februari, 10.00 uur, Nederland 3 Lekker, fruit mee naar school. Maar minder als je die mandarijn geplet onder je schoolboeken terugvindt. Kun je met tennisballen je fruit beschermen? En hoe maak je er anders een lekker fruitdrankje van? Voor de jongens/meiden-test gaan we het geheugen testen. Het testteam moeten zo veel mogelijk boodschappen meenemen, maar intussen wordt de winkel overvallen! Weten ze de winkeldief nog te herkennen? Tenslotte kijken we naar de kracht van geluid. Getunede auto¿s, een gillende operazangeres en knappende wijnglazen.

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Nederland Zingt, zaterdag 13 februari, 18.30 uur, Nederland 2 Nederland Zingt vanuit de Martinikerk in Franeker met het Gereformeerd Drachtster Mannenkoor o.l.v. Bert van de Wetering en Con Amore Musica o.l.v. Gerben van der Veen. Zij zingen samen met het begeleidende trombone ensemble BoneBrass, fluitiste Krista van den Esker, Jorrit Woudt op piano en organist Ronald IJmker prachtige liederen o.l.v. Martin Zonnenberg. Uniek voor deze opname is dat er een aantal liederen uit de bundel 80 lieten út Taizé met Friese teksten zullen worden gezongen.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 14 februari, 9.00 uur, Nederland 1 In het schaatsmuseum in Hindeloopen ontmoet Ds. Arie van der Veer schaatser Jacques de Koning. Jacques had gehoopt zich op de 500 meter te kwalificeren voor de Olympische Spelen die op dit moment plaatsvinden in Vancouver. Wegens gezondheidsproblemen is hem dit niet gelukt. We horen hoe hij omgaat met tegenslagen als deze. Ook vertelt Jacques hoe hij als topsporter zijn geloof beleeft. Ds. van der Veer houdt verder de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 14 februari, 14.37 uur, Nederland 3 Verliefd
De Bijbel zegt: 'Want de lessen van je vader en je moeder zijn een lamp, een licht die een weg wijst naar het leven.' De vakantie is twee weken voorbij. Florien is nog helemaal in de wolken van Marc. Ze hebben gezoend in de tent. Nu hebben ze verkering via sms'jes. Ze kan niet wachten om hem weer te zien. Maar de ouders van Florien zijn stom. Ze mag niet eens in haar eentje met de trein naar de ander kant van Nederland voor haar grote liefde. Wat nu? 'Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.


---
Noot voor redactie,