Raad van State


maandag 8 februari 2010
Zitting over de weigering door het college van dijkgraaf en heemraden van het waterschap Vallei en Eem om maatregelen te treffen tegen het storten van licht verontreinigde grond en baggerspecie in de Grote Veenderplas in Lunteren. Een omwonende uit Lunteren had om deze maatregelen gevraagd. De Grote Veenderplas wordt ondieper gemaakt door de werkzaamheden. De man vreest dat dit leidt tot verontreiniging van de plas. Bovendien is hij bang dat de plas ook gebruikt zal worden voor de stort van grof vuil, zoals oude fietsen. Volgens het college van dijkgraaf en heemraden wordt aan de milieuregels voldaan. Daarom is er volgens hem geen reden om maatregelen te treffen. De man is het daar niet mee eens en heeft een bezwaarschrift ingediend bij het college van dijkgraaf en heemraden. In afwachting van de behandeling hiervan verzoekt hij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State het besluit voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200910326/1)

10.45 uur

Zitting over de afwijzing door de minister van LNV van het verzoek een EG-certificaat te verlenen voor een kaketoe. Het gaat om een kruising tussen een oranjekuif kaketoe en een witkuif kaketoe. In Europese regels is bepaald dat je vóór aankoop van dit soort kaketoes een EG certificaat moet aanvragen bij de minister. Een man uit Schiedam heeft echter het certificaat pas aangevraagd nadat hij de kaketoe al gekocht had. Volgens de minister kunnen er alleen certificaten worden afgegeven vóór aankoop, en niet ná aankoop. De rechtbank in Rotterdam oordeelde daar in juli 2009 anders over. Volgens de rechtbank zijn er andere internationale regels die het wél mogelijk maken om achteraf certificaten af te geven. Daarom heeft zij het besluit van de minister vernietigd en bepaald dat de minister het certificaat alsnog moet afgeven aan de man. Daar is de minister het niet mee eens. Hij komt daarom in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200907288/1)

13.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Apeldoorn van het bestemmingsplan 'Spelderholt-Riant' heeft vastgesteld. Het plan maakt de verplaatsing van de manege Riant mogelijk van de Bruggelerweg naar de Spelderholt in Beekbergen. Op de oude locatie van de manege worden vier huizen gebouwd. De nieuwe locatie ligt vlakbij het natuurgebied De Veluwe. Daar wordt de manege uitgebreid en wordt er ook een appartementencomplex van vijftien meter hoog mogelijk gemaakt. Ook kunnen er elf villa's worden gerealiseerd. De zitting gaat ook over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend op grond van de Natuurbeschermingswet voor deze verplaatsing. De 'Stichting tot behoud natuurwaarden Konijnenkamp, Engelanderenk en Spelderholt' is het niet eens met deze ontwikkelingen en is tegen het bestemmingsplan en de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de stichting mag er op de nieuwe locatie van de manege te veel en te hoog worden gebouwd. Dit zou slecht zijn voor het natuurgebied. Ook zou bij de vergunning geen rekening zijn gehouden met een bepaald droog heideperceel. Dit had volgens de stichting wel gemoeten. In afwachting van de behandeling van hun beroep verzoekt de stichting de Raad van State beide besluiten voorlopig te schorsen. (zaaknummers 200907569/2 en 200908519/2)

14.00 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Zeeland heeft verleend op grond van de Natuurbeschermingswetvergunning voor de aanleg van een zanddepot. Het tijdelijke zanddepot zal op het Rammekensschor worden aangelegd, net buiten het natuurgebied De Westerschelde. Het provinciebestuur heeft de vergunning op 2 februari jl. verleend omdat de werkzaamheden voor het depot uiterlijk 15 februari aanstaande moeten zijn afgerond. De Vogelbescherming verzet zich tegen de vergunning voor het zanddepot omdat de aanleg daarvan waardevolle habitattypen zou aantasten. Het gaat onder meer om estuaria, éénjarige pioniersvegetaties, slijkgras, schorren en duinen. Hoewel het gebied waar de werkzaamheden plaatsvinden geen deel uitmaakt van het natuurgebied is dit volgens de Vogelbescherming ook een gebied dat bescherming verdient. Daarom heeft de Vogelbescherming bezwaar ingediend bij het provinciebestuur. Om onomkeerbare gevolgen in het gebied te voorkomen verzoekt zij de Raad van State het besluit voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201001293/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.