Holland Colours

PERSBERICHT HOLLAND COLOURS

Holland Colours realiseert hogere omzet in derde kwartaal

Belangrijkste ontwikkelingen derde kwartaal:

· 5% hogere omzet

· Licht positief bedrijfsresultaat, licht negatief nettoresultaat
· Betere brutomarge en lagere kosten

· Aan de bank convenanten voldaan

In het derde kwartaal van het boekjaar realiseerde Holland Colours een 5% hogere omzet dan in dezelfde periode vorig jaar. Tot en met het derde kwartaal is de omzet met 12% gedaald in vergelijking met vorig jaar. Dankzij de hogere omzet, de effecten van de kostenbesparende maatregelen en de verbetering van de brutomarge kon het derde kwartaal worden afgesloten met een licht positief bedrijfsresultaat en een licht negatief nettoresultaat. Dit betekent voor zowel het bedrijfsresultaat als het nettoresultaat een forse verbetering ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In het derde kwartaal liet de omzet in de focusmarkt Bouw & Constructie een lichte stijging zien ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. Deze stijging komt voor het grootste deel voor rekening van de Divisie Americas, dit ondanks de strenge winter. In Europa steeg de omzet in deze markt slechts fractioneel.

Ten opzichte van vorig jaar realiseerde de focusmarkt Verpakkingen een duidelijke omzetstijging in het derde kwartaal. Alle divisies droegen bij aan deze groei maar de mate waarin was verschillend. De groei in Europa was beperkt, vooral door tegenvallende ontwikkelingen in Oost Europa. Opvallend was de groei in Azië. Deze ontwikkeling vindt plaats in een markt waar de concurrentie toeneemt als gevolg van aanhoudend moeilijke omstandigheden in andere marktsegmenten.

Ook de focusmarkt Siliconen & Elastomeren liet in het derde kwartaal een duidelijke stijging van de omzet zien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De groei in deze markt werd voornamelijk in Europa gerealiseerd.

Aan de met de banken in juli 2009 overeengekomen ratio's is voldaan. Een verlaging van de Total Debt / EBITDA ratio gedurende het boekjaar maakt deel uit van de met de banken gemaakte afspraken. De verhouding tussen schulden aan kredietinstellingen en het bedrijfsresultaat voor interest en afschrijvingen (de Total Debt / EBITDA ratio) bedroeg aan het einde van het derde kwartaal 3,2. Aan het einde van het boekjaar zal deze maximaal 3 mogen bedragen.

Zoals aangekondigd in het persbericht van 6 januari j.l. heeft Holland Colours het voornemen om het prioriteitsaandeel in te trekken. Hiertoe zal een voorstel tot wijziging van de statuten worden voorgelegd aan een Buitengewone Vergadering van Aandeelhouders die op 1 april 2010 zal worden gehouden.

De resultaten over het boekjaar 2009-2010 zullen op dinsdag 1 juni 2010 na beurs bekend gemaakt worden. Holland Colours verwacht over het laatste kwartaal van het boekjaar een hogere omzet te realiseren dan in het laatste kwartaal van het vorige boekjaar. Onvoorziene gebeurtenissen buiten beschouwing gelaten ziet het er naar uit dat deze hogere omzet voldoende zal zijn om het tweede halfjaar met een positief bedrijfsresultaat af te sluiten.

Apeldoorn, 8 februari 2010


1





HOLLAND COLOURS

Profiel


· Circa 380 medewerkers;

· 2000 klanten in 80 landen;

· 10 locaties;

· Wereldwijd netwerk van agenten;

· Iedere medewerker is aandeelhouder.

Holland Colours NV is een onafhankelijke Nederlandse onderneming met vestigingen in Noord Amerika en Mexico, Europa en Azië. Het bedrijf is opgericht in 1979 en staat sinds 1989 genoteerd op de beurs van NYSE Euronext Amsterdam. Holland Colours maakt producten voor het inkleuren van kunststoffen. De belangrijkste producten zijn Holcobatch en Holcoprill. Beide producten bieden als voordelen dat zij `free flowing', stofvrij en zeer goed doseerbaar zijn. Daarnaast maakt Holland Colours pasta's voor het inkleuren van siliconen, elastomeren, PET-verpakkingen en andere toepassingen.

Holland Colours concentreert zich wereldwijd op drie focusmarkten:


· Bouw & Constructie (vooral PVC toepassingen);
· Verpakkingen (vooral PET-toepassingen);
· Siliconen & Elastomeren.

Ongeveer 85% van de omzet wordt in deze drie markten gerealiseerd.

Vrijwel de hele productie komt voor rekening van de vier hoofdlocaties in Nederland, Hongarije, de Verenigde Staten en Indonesië. De omzet van de nieuwe productielocatie in China groeit snel.

Holland Colours is georganiseerd in drie regionale divisies die zich als `profit centres' toeleggen op hun eigen regio: Europa (inclusief Midden-Oosten en Afrika), Americas en Azië. De globale omzetverdeling is Europa 60%, Americas 30% en Azië 10%.

Belangrijke data:


1 april 2010 Buitengewone Vergadering van Aandeelhouders om 15.00 uur ten kantore van de vennootschap
1 juni 2010 Publicatie jaarcijfers 2009/2010 5 juli 2010 Algemene Vergadering van Aandeelhouders om 13.30 uur ten kantore van de vennootschap
5 augustus 2010 Tussentijds bericht
4 november 2010 Publicatie halfjaarcijfers 2010/2011