Ingezonden persbericht


Persbericht

Hilversum, 8 februari 2010

Bumperkleven grootste ergernis automobilist

Automobilisten ergeren zich kapot in het verkeer! Uit de 12e editie van Het Nationale Automobilisten Onderzoek van mobiliteitsplatform www.eileen.nl komt naar voren dat 99,9% van de automobilisten zich in het verkeer wel eens ergert. Uit dit representatieve onderzoek naar de Nederlandse automobilist blijkt dat bumperkleven voor het derde achtereenvolgende jaar nog steeds de grootste ergernis in het verkeer is. Eén op de vijf automobilisten ziet dit als grootste ergernis. Naast bumperklevers blijken ook agressief rijgedrag en het rijden met alcohol/drugs op een grote bron van ergernis te zijn. Ook onnodig links rijden scoort hoog. Opvallend in de Top 10 ergernissen in het verkeer is bovendien een groeiende ergernis aan bekeuringen van kleine snelheidsovertredingen. De complete Top 10 van ergernissen in het verkeer ziet er als volgt uit: Top 10 ergernissen in het verkeer


1. (1) Bumperkleven 19,3 %


2. (3) Agressief rijgedrag 14,6 %


3. (2) Rijden met alcohol/drugs 12,9 %


4. (4) Onnodig links rijden 10,0 %


5. (7) Zondagsrijders 5,7 %


6. (-) Bekeuringen van hele kleine snelheidsovertredingen 5,3 %


7. (5) Geen richting aangeven 5,0 %


8. (6) Op het laatste moment ritsen/invoegen 4,1 %


9. (-) Te langzaam rijden 2,9 %


10. (9) Drempels 2,9 %

Bron: Eileen, Het Nationale Automobilisten Onderzoek 2010

Automobilisten van 18 t/m 44 jaar ergeren zich meer aan zondagsrijders. Senioren hebben vaker een broertje dood aan bekeuringen voor kleine snelheidsovertredingen. Mannen vinden onnodig links rijden, zondagsrijders en agressief rijgedrag een grotere ergernis dan vrouwen. Vrouwen vinden het vaker storend wanneer men onder invloed deel neemt aan het verkeer.

Jaarlijks wordt in Het Nationale automobilisten Onderzoek een Top 10 ergernissen in het verkeer samengesteld. Aan dit onderzoek deden 586 respondenten mee.


---

Noot voor de redactie (