Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - zondag 7 februari 2010

Ontruimingsoefening Amersfoortse bioscoop verloopt voorspoedig

Bij JT Bioscopen aan de Snouckaertlaan in Amersfoort is zaterdagochtend 6 februari een grote ontruimingsoefening gehouden. Terwijl 300 bezoekers in vier zalen naar een familiefilm keken, werd met een rookkanon een brand in scène gezet waarna het gebouw werd ontruimd. De eerste evaluatie leverde een positief beeld op van de oefening.

Doel van de oefening was om te leren hoe de protocollen en afspraken voor een eventuele brand in de praktijk uitpakken. In totaal bijna vijftig medewerkers van de bioscoop, de brandweer en de politie waren betrokken.

Scenario
De medewerkers van JT zorgden ervoor dat de bezoekers binnen acht minuten het gebouw hadden verlaten. De brandweer arriveerde snel en startte de bluswerkzaamheden. De politie zorgde dat twee acteurs die weigerden een zaal te verlaten werden aangehouden en de agenten waren verantwoordelijk voor de afzettingen rond het wachtende publiek buiten. De Snouckaertlaan werd van 11.00 tot circa 11.40 uur door de politie afgezet. Onderdeel van het scenario was ook een vermist kind. De pop die het kind verbeeldde, werd op een toilet gevonden. Na ongeveer een half uur werd het sein brand meester gegeven en mochten de bezoekers de bioscoop weer binnen om het einde van de film te bekijken. De filmbezoekers, waaronder veel kinderen, waren van tevoren op de hoogte van de oefening.

Evaluatie
De eerste evaluatie leverde een positief beeld op. De gebruikte protocollen werkten goed in de praktijk en betrokken medewerkers waren op de hoogte van wat er van hen werd verwacht. Ook de onderlinge communicatie (tussen de bedrijfshulpverlening van de bioscoop, de brandweer en de politie) was effectief. Zo werd een misverstand tussen een 'tweede bouwlaag' (in brandweertermen) en de eerste verdieping (voor het personeel) snel uit de wereld geholpen. De politie-inzet voor de aanhouding van de 'lastige bezoekers' maakte dat het enige tijd duurde voordat het afzettingslint was geplaatst.

Leerzaam
Alle deelnemende partijen kijken positief terug. Burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper woonde de ontruimingsoefening bij. "We steken veel energie in het treffen van voorbereidingen voor calamiteiten. Oefenen is daarvoor heel belangrijk, en daarom organiseren we jaarlijks allerlei trainingen, zoals deze. Voor de hulpdiensten, het personeel van de bioscoop en de filmbezoekers versterkt dat het bewustzijn dat je altijd voorbereid moet zijn op onverhoopte problemen." Deze oefening was onderdeel van het convenant Veilig Uitgaan. De afgelopen jaren werden de oefeningen gehouden in horecagelegenheden in het centrum. Bedrijfsleider Gerard Vunderink wierp zich ditmaal op. "Ons personeel kent de procedures, maar in de praktijk kom je altijd weer nieuwe dingen tegen. We hebben een enerverende en leerzame ochtend gehad", blikt Vunderink terug.

Noot voor de redactie,