Gemeente Tilburg

Nummer
2010046BW
Datum
8 februari 2010

Bezuinigingsopties gemeente Tilburg ¤ 39 miljoen
Keuzes aan nieuwe coalitie

De gemeente Tilburg staat voor een grote bezuinigingsoperatie. Door de economische crisis ontvangt de gemeente minder geld van het Rijk. Aan de andere kant stijgen de uitgaven doordat er bijvoorbeeld meer geld nodig is voor uitkeringen. Het college heeft aan de ambtelijke top opdracht gegeven om per beleidsterrein bezuinigingsopties en mogelijke opties tot inkomstenverhogingen in beeld te brengen. De bezuinigingsopties zijn gemaakt voor de nieuwe coalitie. Het huidige college neemt dus geen beslissingen over de bezuinigingen. De gemeenteraad heeft aangegeven de uitkomsten begin februari te willen ontvangen, zodat het materiaal gebruikt kan worden in de verkiezingsdebatten.
Wethouder Ton Horn (financiën): "Het maken van deze lastige keuzes hoort thuis in de politiek en dan in het bijzonder bij de onderhandelingen voor de nieuwe coalitie. Het is aan de onderhandelaars om te bepalen wat er van de opties wordt opgenomen in het nieuwe collegeprogramma en ter besluitvorming aangeboden aan de raad. En de nieuwe raad kan natuurlijk ook andere bezuinigingen dan nu in beeld zijn, formuleren." Structureel tekort
De noodzaak om beleid om te buigen vloeit onder meer voort uit het structurele tekort op de begroting dat de gemeente Tilburg momenteel heeft. Bij ongewijzigd beleid is dat ¤ 17,4 miljoen in 2011. Afhankelijk van de rijkskorting op het gemeentefonds, die nog niet bekend is maar zeer fors zal worden, loopt dit bedrag op naar een realistische inschatting van ¤ 30 miljoen (gefaseerd vanaf 2012).
Nulscenario's en basisscenario's
In juli 2009 heeft het college opdracht gegeven aan de ambtelijke top om grondig te kijken naar alle beleidsterreinen. Er is begonnen met het maken van zogeheten nulscenario's, met daarin wat de gemeente wettelijk verplicht is te doen, en vervolgens het vervaardigen van basisscenario's. In de basisscenario's worden de wettelijke eisen en verplichtingen als uitgangspunt genomen met daar bovenop de minimale activiteiten die horen bij de zesde stad van Nederland.
Per scenario zijn de verwachte (financiële) consequenties in beeld gebracht. Wethouder Ton Horn: "Op dit moment werken we voor een rapportcijfer 8 of hoger, in de basisscenario's is een cijfer 6- voldoende. Willen we koploper zijn of is een plekje in het peloton voldoende? Uiteraard zijn de daarbij gemaakte overwegingen voor discussie vatbaar."
De voorgestelde opties ter heroverweging van het beleid beslaan een bedrag van ¤ 39 miljoen (in 2014). Daar is werkgelegenheid van 77 fte's directe formatie van ambtenaren mee gemoeid. Hier zijn mogelijkheden om op de bedrijfsvoering van de gemeente te bezuinigingen nog niet in mee genomen.
Er wordt nog gewerkt aan onderzoeken die vooral betrekking hebben op mogelijkheden om op de bedrijfsvoering van de gemeente te bezuinigen. Voordat de onderhandelingen over de nieuwe coalitie starten wordt hier meer over bekendgemaakt. Informatie
Het complete pakket aan bezuinigingsopties staat op www.tilburg.nl/heroverwegingen. Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van eerder vastgesteld beleid.

---


Gemeente Tilburg