Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Dapperbuurt demonstreert tegen de Key
Amsterdam Maandag 8 februari 2010

Kraakgroep DapperSociaal en andere buurtbewoners van de Dapperbuurt protesteren maandag tegen het asociale beleid dat woningbouwcorporatie de Key voert in de wijk. De demonstranten trekken 's middags naar het hoofdkantoor van de Key om daar hun beklag te doen aan de directie. De actie is een protest met drie hoofdpunten: de structurele uitverkoop van de sociale huur, het uitblijven van oplossingen voor klachten van huurders die na verplichte renovaties zijn ontstaan, en het ten grondde richten van enkele tientallen winkeliers in de buurt door middel van dezelfde gedwongen renovaties.

Op 6 maart 2009 protesteerde de buurt al tegen de laatste twee punten. Echter, bijna een jaar later zijn de problemen nog steeds verre van opgelost. De Key heeft de dialoog met de buurtbewoners eenzijdig stopgezet, en ook de buurtpolitici komen ondanks beloftes niet in actie voor de gedupeerden. Daarom is besloten tot een tweede protest.

Ook de uitverkoop van sociale huurwoningen is een grote zorg onder buurtbewoners. Het unieke karakter van de Dapperbuurt wordt ermee ondermijnd, zo menen de demonstranten. Bovendien houdt de Key zich niet aan haar eigen afspraken met de gemeente. Volgens het laatste Convenant Verkoop Sociale Huurwoningen, moet voormalige sociale huur die niet binnen een jaar wordt verkocht, terug in de verhuur worden gebracht. Met een creatief gebruik van vergunningen en een gebrek aan controle, komt de Key echter met structureel onder deze regeling uit.

De demonstranten zullen enkele eisen stellen aan de directie van de Key. Verder belooft DapperSociaal aan de woningbouwcorporatie dat de kraakgroep van zich zal blijven laten horen zo lang het naar haar zin asociale beleid van de Key niet verbetert.


---

Noot voor redacties