Ingezonden persbericht



---


Persbericht

nieuwe AANPAK klimaatCompensatie voor BAOBAB-reizigers Baobab zet H2O-KRACHT IN tegen CO2-uitstoot

Amsterdam, 8 februari 2010 - Met de financiering van een waterkrachtcentrale in Honduras heeft Baobab Reizen een volgende stap gezet op het gebied van duurzaamheid en klimaatbeheersing, waarbij klimaat- en sociale aspecten op een unieke manier met elkaar verbonden worden. Duurzaamheid is in de genen van Baobab verankerd. Zo bood Baobab al in 1999 CO2 compensatie aan op haar reizen. CO2 compensatie op vluchten alleen is echter niet voldoende. Baobab wil bewust werken aan CO2 reductie in de eigen organisatie en dit voor haar deelnemers tastbaar maken. Zo komt per 2010 alle CO2-compensatie van Baobab-reizen ten goede aan het Babilonia-project in Honduras. Baobab maakt deze keuze omdat dit project gericht is op het voorkomen van CO2 uitstoot en niet alleen een klimaattechnisch aspect maar ook een sterk sociaal aspect heeft.

GreenSeat
In het waterkrachtproject in de bergen van westelijk Honduras werkt Baobab samen met GreenSeat. GreenSeat als onafhankelijke organisatie houdt toezicht op het project en elke deelnemer ontvangt een officieel certificaat van GreenSeat. GreenSeat garandeert dat elke bijdrage niet naar een ander project gaat dan het eigen Baobab project.

Babilonia-project
Baobab is de eerste Nederlandse reisorganisatie die dit specifieke doel toewijst aan de bijdragen van klanten die graag klimaatneutraal willen reizen. ,,De Babilonia waterkrachtcentrale levert de lokale gemeenschap in Honduras volledig duurzame en schone energie op, en voorkomt houtkap" zegt Baobabs brandmanager Henko Wentholt. ,,Op die manier worden fossiele brandstoffen vervangen door duurzame schone energie. Het project is gericht op reductie van de CO2-uitstoot en voorkomen is nog altijd beter dan genezen via herstelaanplant." Zie voor meer informatie over het project ook www.baobab.nl.

CO2 compensatie ook voor landvervoer
Daarbij gaat Baobab overigens veel verder dan de 'groene vliegtuigstoel' die ook door andere reisondernemingen wordt aangeboden. ,,Bij ons kan ook al het lokale landvervoer op onze bestemmingen worden gecompenseerd," zegt Wentholt. ,,We reizen meestal met eigen bussen vanwege de kwaliteit en het comfort. Waar mogelijk maken we voor lange afstanden bijvoorbeeld gebruik van treinen. Samen met GreenSeat hebben we de CO2 compensatie van ons vervoer bepaald, waarbij we rekening houden met het feit dat in verre landen de vervoermiddelen meestal meer CO2 en roet uitstoten. Een belangrijke beleidsbeslissing is om niet voor onze reizigers te bepalen dat ze moeten compenseren, maar dat actief aan te bieden aan hen. Met als doel ook reizigers bewust te laten kiezen voor CO2 compensatie. Omdat Baobab gelooft dat we het met elkaar moeten doen.. Touroperator, reiziger en de mensen die we bezoeken. Ook dat hoort bij de keuze voor fair weg met Baobab."

Werk, scholing en duurzaamheid
Baobab Reizen heeft met meer dan 38 jaar een lange traditie op het gebied van duurzame kwaliteitsvakanties en fair trade en vindt het belangrijk voorop te blijven lopen. De marktleider in dit segment is dan ook bijzonder ingenomen met de mogelijkheden die het Babilonia-project biedt. De constructie biedt werk aan 400 mensen, de exploitatie verschaft aan enkele tientallen mensen werk in een afgelegen gebied met weinig andere mogelijkheden op een fatsoenlijk inkomen. Door de totstandkoming van dit project worden ook nog vijf afgelegen dorpen van elektriciteit voorzien, worden er studiebeurzen verschaft, en zijn een politiepost en een mobiele tandartsenpost voor de lokale bevolking beschikbaar gekomen. Een project dat goed is voor de natuur én voor de lokale bevolking: dat heeft volgens Baobab de toekomst.

Baobab Reizen
Al sinds de oprichting van Baobab wordt ervoor gezorgd dat de reizen bijdragen aan het behoud van de natuur en ook verantwoord zijn voor de omgeving. Baobab noemt dit Fair weggaan. Alle reizen worden samengesteld volgens vier waarheden:
1. Een faire prijs ook voor de lokale bevolking. Bij Baobab betaalt de reiziger nooit teveel, maar weet deze zeker dat de lokale bevolking faire inkomsten heeft. Baobab werkt zoveel mogelijk rechtstreeks samen met lokale mensen, zodat de verdiensten niet elders worden opgestreken. Kleinschalige accommodaties in plaats van ketens, lokale vervoersmaatschappijen en goede gidsen met wie Baobab een jarenlange samenwerking heeft opgebouwd.
2. Leven op andere plekken direct zichtbaar en voelbaar. Via Baobab draagt de reiziger bij aan kleine, lokale projecten die heel direct baat hebben bij hulp. De mensen waar het om gaat kunnen meteen met deze inkomsten aan het werk om zelf hun leefomgeving te verbeteren. En het leuke is: tijdens de reis gaan de reizigers zelf bij deze projecten kijken of meewerken.
3. Compensatie klimaat-effecten. De CO2 compensatie van Baobab is uniek voor Nederlandse reisaanbieders. Baobab compenseert niet alleen de CO2 uitstoot van de vlucht, maar ook van het lokale vervoer onderweg. Baobab compenseert tevens via haar eigen waterkrachtproject in Honduras. Een project gericht op CO2 reductie omdat dat op lange termijn écht impact heeft op mens en klimaat. Deze compensatie betekent directe steun waarmee ontbossing wordt tegengegaan.
4. Verbinding met een andere cultuur buiten de gebaande paden. Met Baobab maakt de reiziger geen standaardreis. Naast de bekende hoogtepunten komen de reizigers op unieke plekken waar de natuur nog aan zichzelf is overgelaten en maken ze persoonlijk contact met mensen uit andere culturen in hun eigen omgeving. Door reizigers echt met de wereld te verbinden en met de mensen die er leven, leren ze elkaar beter begrijpen. Zie voor meer informatie: www.baobab.nl.