Ingezonden persbericht


Innovatie van niet vrijvarende veren

De toename van het aantal incidenten met niet-vrijvarende veerponten, o.a. door het oppakken van de kabel van de pont door voorbijvarende schepen, geeft de noodzaak aan van een nieuwe visie. Het wordt tijd om een innovatief alternatief te laten ontwikkelen voor niet-vrijvarende veerponten. Het Landelijk Veren Platform (LVP) heeft een aantal studenten van de Hogeschool Rotterdam (HRO) de opdracht gegeven om te onderzoeken of er alternatieven zijn voor niet-vrij varende veren. Recent zijn de bevindingen hiervan aan ons bekend gemaakt. Hoewel het nog slechts denkrichtingen zijn, en de mogelijkheden nog te complex en kostbaar zijn, is het interessant. Na de zomer kan door de HRO nader onderzoek gedaan worden.

Het belang van de veerdiensten in Nederland is groot. Nederland telt circa 220 veren. Bij het stoppen van alleen al de zoete veerdiensten zou dit de gezamenlijke gebruikers 329 miljoen omrij kilometers kosten. Dit geeft een totaal van externe kosten aan emissies van 5.089.552,-! Het maatschappelijke

belang van de veerdiensten gaat verder dan alleen verkeer en vervoer. Toeristisch gezien vormen de veren gewaardeerde schakels binnen de toeristisch recreatieve infrastructuur.

De sector veerdiensten is aantoonbaar veilig. Zie hiertoe het onderzoeksrapport van de Inspectie Verkeer en Waterstaat op de website www.landelijkverenplatform.nl > publicaties. De meeste ongelukken met een veerpont zijn met de pleziervaart. Het oppakken van de kabel van een niet-vrijvarende pont komt echter ook vaak voor. Hierbij is er kans op verwondingen en ongevallen met de passagiers op de pont en mensen aan de wal. Recent is de pont bij Akersloot meegesleurd aan de kabel door een passerend schip. Het is de bedoeling dat deze pont door een vrij varend exemplaar wordt vervangen.

Vrij varende veren wil iedereen, inclusief het LVP, maar mede door de zwaardere bemanningseisen zijn deze moeilijk exploitabel. Dit zou mogelijk leiden tot het verdwijnen van een belangrijke soort veren. Het LVP juicht alle initiatieven toe, zoals de afspraken tussen binnenvaartbrancheorganisaties, vaarwegbeheerders en veerexploitanten op de Maas. Hier is een proef, waarbij een kabelpont op de Maas is omgebouwd tot gierpont, succesvol gebleken. Inmiddels is een tweede pont ook omgebouwd van een kabel naar een gierpont.

Naast deze initiatieven is het ook van belang andere mogelijkheden te onderzoeken. Mogelijk dat de bevindingen van de studenten van de HRO een opstapje zijn naar een uit te werken concept.

© Landelijk Veren Platform
Rotterdam 8 februari 2010

Noot voor de redactie (