Provincie Zuid-Holland

Schetsbijeenkomst bochtafsnijding Delftse Schie

Pleidooi voor versterking kwaliteiten Oost-Abtspolder

Een bochtafsnijding in de Delftse Schie biedt kansen om de bestaande kwaliteiten van het gebied te versterken. Ruim 90 bewoners, ondernemers en belangenorganisaties leverden op donderdag 4 februari 2010 in het Regardz Hotel Rotterdam hun ideeën en wensen voor het landschappelijke schetsontwerp voor de nieuwe vaarweg en het omliggende gebied (Oost-Abtspolder en huidige vaarweg). In zes werkgroepen kwamen deelnemers tot aanbevelingen op het gebied van landschap en cultuurhistorie, water en natuur, en recreatie.

Landschap en cultuurhistorie
Veel deelnemers benoemden het open en weidse landschap van het eiland in de Oost-Abtspolder als een belangrijke kwaliteit, die in het landschappelijke schetsontwerp zou moeten terug komen. Ook hield men een pleidooi om de cultuurhistorische waarden van het gebied zichtbaarder te maken. Zowel bewoners als ondernemers waardeerden het uitzicht op de polder: Bewoners pleitten daarnaast voor een dichtere begroeiing om het bedrijventerrein Noord-West.

Water en natuur
Bij het aanleggen van natuurvriendelijke oevers wilden de deelnemers het vrije uitzicht over de polder zo veel mogelijk versterken. Mensen pleitten er voor om een paaivijver aan de Schiedamse zijde aan te leggen, omdat dit gedeelte van het gebied de beste mogelijkheden daarvoor kent. Recreatieve vaart op de huidige vaarweg werd onder voorwaarden als wenselijk gezien om de doorstroming van het water te bevorderen.

Recreatie
De deelnemers verschilden van mening over de mate van gebruik én bereikbaarheid van het eiland. Sommige werkgroepen waardeerden vooral het huidige agrarische natuurbeheer met koeien en schapen, andere werkgroepen zagen mogelijkheden voor betere fietsroutes, wandelpaden en jaagpad, een stadsboerderij, recreatie voor kinderen en een kleine passantenhaven in het noorden van het gebied. De wensen voor het bereikbaar houden van het eiland varieerden van één enkele verbinding met een veerpont tot twee bruggen in het gebied.

Landschappelijk schetsontwerp
Op basis van onder andere de uitkomsten van de schetsbijeenkomst, maakt DN Urbland, bureau voor landschapsarchitectuur en stedenbouw, twee concept schetsontwerpen. Deze schetsontwerpen worden donderdagavond 1 april 2010 aan belanghebbenden in het Regardz Hotel Rotterdam gepresenteerd. Er is gelegenheid om te reageren op de ontwerpen, waarna DN Urbland een definitief schetsontwerp en Programma van Eisen en Kansen opstelt. Dit vormt de basis voor een Voorlopig Ontwerp, dat medio 2010 wordt ontwikkeld.

Meer informatie over het project, de kaders en het ontwerpproces is te vinden op www.zuid-holland.nl/bochtafsnijding. Aanmelden voor een digitale nieuwsbrief kan via bochtafsnijding@pzh.nl onder vermelding van naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres.

De provincie Zuid-Holland werkt samen met de (deel)gemeenten Overschie, Rotterdam en Schiedam en de Hoogheemraadschappen Delfland en Krimpenerwaard aan een bochtafsnijding in de Delftse Schie voor een veilige en vlotte doorvaart. Deze digitale nieuwsbrief geeft u achtergrondinformatie over het project.


---- --