Gemeente Amsterdam



Amsterdam in het gelijk gesteld: Re-integratietraject geen dwangarbeid of verplichte arbeid

Vandaag (maandag 8 februari) heeft de Centrale Raad van Beroep in een uitspraak geoordeeld dat een door de gemeente Amsterdam verplicht gesteld re- integratietraject niet in strijd is met het verbod op dwangarbeid of het verbod op verplichte arbeid.

De gemeente Amsterdam verplichtte de betrokkene deel te nemen aan een re- integratietraject waarin de mogelijkheden van betrokkene voor inschakeling in de arbeidsmarkt worden onderzocht. Het betreft hier het zogenaamde Hoya-traject waar vooral het aanleren van werknemersvaardigheden centraal staat. Toen de betrokkene weigerde aan het traject deel te nemen heeft de gemeente Amsterdam een kortingsmaatregel opgelegd.

Wethouder Ossel: "Ik ben heel erg blij dat de Centrale Raad van Beroep ons besluit heeft onderschreven. Tegenover een uitkering staat een verplichting om mee te werken aan je re-integratie. Dat zegt de wet, maar het is ook, juist in deze tijd van toenemende werkloosheid, niet meer dan redelijk. Het valt ook niet meer uit te leggen aan al die duizenden mensen die elke dag in de file staan."

De betrokkene ontvangt sinds 1988 een bijstandsuitkering en had eerder al geweigerd aan een ander aangeboden re-integratietraject deel te nemen.

De Centrale Raad van Beroep heeft geoordeeld dat er van dwangarbeid geen sprake is omdat er geen fysieke of psychische dwang is uitgeoefend. Van verplichte arbeid is volgens de Centrale Raad van Beroep evenmin sprake. Eerder had de Rechtbank van Amsterdam de gemeente al in het gelijk gesteld.

Pb-033



Gemeente Amsterdam