Gemeente Amersfoort



Amersfoort krijgt ¤ 249.520,-- subsidie voor uitbreiding B.Slim

De Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie ZonMw kent de gemeente Amersfoort een bedrag van ¤ 249.520,-- toe voor de verbreding van het project B.Slim. Dit project is geselecteerd als voorbeeld voor andere gemeenten en regio's in het kader van het landelijke programma Gezonde Slagkracht. Een van de doelen van dit programma is overgewicht te voorkomen.

Wethouder Hans van Daalen: 'Ik vind het belangrijk dat kinderen in Amersfoort gezond kunnen opgroeien. Daarom zorgen we met het project B.Slim voor voorlichting over en stimuleren van gezond eten en bewegen. De activiteiten zijn gericht op kinderen en hun ouders. Uit een projectevaluatie is al gebleken dat meer weten over gezond eten en bewegen een positief effect heeft. De subsidie van ZonMw bevestigt dat we in Amersfoort voor een goede aanpak hebben gekozen. En ik ben er dan ook trots op dat Amersfoort hiermee een voorbeeld is voor andere steden.'

Beweeg meer en eet gezond
Helaas zijn veel kinderen te dik. In sommige wijken één op de vier en dit aantal stijgt nog steeds. Daarom is in 2005 het project B.Slim van start gegaan. Inmiddels is het succesvol in de wijken Kruiskamp-Koppel, Liendert-Rustenburg en Randenbroek-Schuilenburg. Een groot aantal organisaties werkt daar samen in de strijd tegen de kilo's. De B.Slim boodschap is ontbijt elke dag, eet gezond, drink water en weinig frisdrank, beweeg meer en kijk niet teveel tv. Aan sleutelfiguren in de wijken is gevraagd welke activiteiten in de wijk nodig en haalbaar zijn om het overgewicht bij kinderen terug te dringen. Tijdens gezonde buurtontbijten zijn ook ouders actief betrokken bij het project en om ideeën gevraagd die aansluiten bij de wijkbewoners. Op basis van de uitkomsten van al deze gesprekken is per wijk is een activiteitenplan op maat gemaakt.

Voor kinderen van -9 maanden tot 19 jaar
De subsidie van ZonMw maakt het mogelijk om B.Slim uit te breiden naar het Soesterkwartier. Ook wordt in alle vier de wijken de doelgroep verbreed van kinderen van 0 tot 12 jaar naar kinderen van -9 maanden tot 19 jaar. Het accent bij die uitbreiding ligt op de leerlingen van het VMBO, praktijkscholen en de ROC's. Daarnaast krijgen zwangere vrouwen bijzondere aandacht, omdat een gezond gewicht al begint vóór de geboorte. Hiertoe gaan de betrokken organisaties samenwerken met verloskundigen, VMBO- en praktijkscholen en de ROC's.

ZonMw heeft voor de subsidieronde van 2009 in totaal 69 aanvragen ontvangen. Hiervan worden naar verwachting 27 projecten gehonoreerd. De ingediende aanvragen zijn op hun relevantie voor het programma Gezonde Slagkracht en op de kwaliteit van de aanvraag beoordeeld. Het eindoordeel over de relevantie van B.Slim luidt zeer relevant. De kwaliteit van de aanvraag is beoordeeld als goed.


Noot voor redacties
Noot voor de redactie,