TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 08-02-2010

Televisie
RADAR
Uitzending maandag 8 februari
Nederland 1 - 20.30 uur

MAKELAARS SJOEMELEN MET VIERKANTE METERS

Uit een steekproef van het TROS-consumentenprogramma RADAR blijkt dat makelaars het niet zo nauw nemen met de woonoppervlakte van koopwoningen. In de advertenties voor huizen die te koop staan komt het aantal vierkante meters oppervlakte lang niet altijd overeen met de werkelijkheid. RADAR nam een steekproef onder zeven makelaars in Utrecht en Amsterdam. Bij vier van de zeven werden de vierkante meters met enkele meters naar boven afgerond, maar bij drie liep de afwijking op naar 7, 8 en 10,5 vierkante meter. In het laatste geval werd er geadverteerd op Funda (de website van de Nederlandse Vereniging van Makelaars, NVM) met 67 vierkante meter, maar bedroeg het werkelijk aantal vierkante meters 56. Een verschil van 19%.

RADAR keerde de zaak ook om en liet nog eens drie makelaars komen bij een woning in de Indische Buurt in Amsterdam. De huidige bewoner heeft de woning ooit gekocht met de omschrijving dat het appartement een oppervlakte had van 53 vierkante meter. Twee makelaars die de woning willen verkopen willen hier 55 van maken, een derde stelt voor de woning aan te melden voor 60 vierkante meter. Een nauwkeurige meting van de woning volgens de richtlijnen van de NVM-makelaars (NEN 2580 norm) leert dat de woning slechts 44 vierkante meter bedraagt. Een verschil van 36%!

Hans Andre de la Porte van de Vereniging Eigen Huis noemt de voorbeelden onbestaanbaar, en wijst erop dat dit bewust verkeerde voorlichting is en geen foutje. Opvallend is dat geen enkel huis te laag werd ingeschat.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars reageert vanavond live in de studio.

Voor meer informatie: www.trosradar.nl