Bruto loon stijgt 2,6% in 2009 en 0,4% in het 4e kwartaal


Eprom Beloningsmonitor

DEN HAAG, 20100208 -- De gemiddelde stijging van het brutoloon in het vierde kwartaal komt met 0,4% nagenoeg overeen met de stijging van 0,3% in het derde kwartaal van 2009. De groei over het hele jaar was 2,6%. Het jaar 2009, een jaar van economische teneur met aan het eind zicht op herstel, vertoont een overall stijgende behoefte aan vakmanschap voor positionering en versterking van de interne organisatie. In het vierde kwartaal toont ongeveer éénderde van de beroepsgroepen een stijgend gemiddeld brutoloon, waaronder personeelsmanagement, logistiek en algemeen management.

Eprom organisatie adviseurs publiceert elk kwartaal een beloningsmonitor, waarin de top 3 van stijgers en dalers binnen de verschillende door Eprom gedefinieerde beroepscategorieën wordt aangegeven. De top 3 wordt aangevuld met verklaringen van de beloningsontwikkelingen.

Stijgers en Dalers 4e kwartaal 2009 ten opzichte van het 3e kwartaal van 2009:
Stijgers:
Categorie                           Stijging in %
Personele informatievoorziening     8,6
Personeelsontwikkeling en -welzijn  5,5
ICT planning & control              5,5

Dalers:
Categorie                           Stijging in %
Betalingsverkeer                    -8,8
Arbeidsvoorwaardelijke uitvoering   -6,5
Commerciële strategie               -6,4

Deze cijfers blijken uit het continue marktonderzoek van Eprom organisatie adviseurs op basis van data uit de Eprom loonindex (www.loonindex.nl). Ten behoeve van deze beloningsmonitor zijn 5.092 waarnemingen van feitelijk betaalde bruto salarissen in het 4e kwartaal van 2009 vergeleken met 3.960 waarnemingen van feitelijk betaalde bruto salarissen in het 3e kwartaal van 2009.

Interne organisatie en management krijgt aandacht boven commercie

In de categorie commerciële strategie en organisatie hebben wij een daling waargenomen van -6,4% in het 4e kwartaal. Extra vraag leverde uiteindelijk alleen in het voorjaar van 2009 een opwaartse druk op de commerciële experts (per kwartaal gezien verliep de groei van -3,0% naar 6,9% en 1,4% en weer terug -6,4%). De externe druk van de markt op zichtbaarheid en verkoopkwaliteit lijkt aan het eind van 2009 weer weggeëbd te zijn. Op dit moment lijken interne processen, de organisatie van werk met daarbij de managementkwaliteit belangrijke aandachtspunten voor organisaties. "Het lijkt erop dat er een intern gerichte focus komt te liggen op de mensen, producten en processen teneinde de gewenste kwaliteit te kunnen leveren aan klanten", aldus beloningsadviseur Loes de Cock.

Het kwartje wisselt in de ICT branche

De ICT gerelateerde beroepen laten in het 4e kwartaal een lichte stijging zien van 1,4%; dat is voor het eerst dit jaar het geval. Als we inzoomen op de beroepsgroepen die hiervan deel uitmaken dan valt ons het volgende op.
De aandacht is verschoven naar ICT planning & control met 5,5% en ICT beheerders (4,2%). De bruto salarissen van systeemontwikkelaars (-1,6%) en strategisch ICT (-4,3%) blijven hierbij achter. Dit lijkt aan te sluiten bij de overall trend om de interne processen en systemen op orde te hebben.

Overige trends in 2009; nog steeds groei

Wat verder nog opvalt over het hele jaar 2009 is dat tweederde van alle sectoren groei vertonen, waaronder onderwijs, horeca, vastgoed en zorg. Met daarnaast de overheid, handel, landbouw, zakelijke dienstverlening en industrie/energie. De groei is lager dan andere jaren, toch is de meerderheid positief!

Sterke regio's

In relatie tot de trends in 2009 is het interessant om naar de volgende door ons waargenomen regionale bewegingen te kijken. Met name in de provincies Zeeland en Groningen, die er echt uitspringen, nemen wij een positieve beweging waar over 2009. De bewegingen van de overige provincies daaropvolgend zijn minder krachtig, zoals in Utrecht, Drenthe, Gelderland en Noord-Brabant, echter vertonen nog steeds een hoger groeicijfer dan dat van 2009. In de provincies Zeeland en Groningen blijkt de grootste focus op de interne organisatie en managementkwaliteit.

Provincie       % groei van de gemiddelde beloning
Zeeland         10,9
Groningen       10,0
Utrecht          5,5
Drenthe          5,1
Gelderland       4,9
Noord-Brabant    3,8
Flevoland        2,2
Overijssel       2,1
Zuid-Holland     2,1
Limburg          2,0
Friesland       -1,3
Noord-Holland   -1,5

Bron: www.loonindex.nl

Eprom organisatieadviseurs
Eprom organisatieadviseurs is gespecialiseerd in resultaatgerichtheid en beloningsvraagstukken. Bij organisatieadvies richten wij ons op het versterken van personeelsprestaties en het goed in balans brengen van beloning met feitelijke toegevoegde waarde van medewerkers voor hun organisatie. Eprom bestaat sinds 1991, is gevestigd in Den Haag en werkt voor klanten in diverse sectoren, zoals:
- grote ondernemingen zoals CORUS, KPN, ABN AMRO, AKZO NOBEL, SMURFIT KAPPA en KLM
- gemeenten en provincies
- zorginstellingen
- bedrijven in het MKB-segment.
Eprom heeft momenteel een omvang van vijftien adviseurs.

Meer informatie is te vinden op www.eprom.nl.

Eprom