TenneT


Afbraak hoogspanningsmasten voor nieuwe Waalbrug Nijmegen

04-02-2010 In opdracht van de gemeente gaat elektriciteitstransporteur TenneT in Nijmegen zes hoogspanningsmasten verwijderen. Deze werkzaamheden beginnen op 8 februari 2010. De afbraak van de masten is noodzakelijk voor de bouw van de nieuwe stadsbrug in Nijmegen.

De afbraak is mogelijk omdat de bovengrondse verbinding eerder al ondergronds is gebracht. Er worden in totaal zes masten verwijderd die nu niet meer in gebruik zijn. De masten worden in tweeën gezaagd en vervolgens in een kraan gehangen om ze te verplaatsen. Op de grond worden de masten in stukken geknipt en in een container afgevoerd. Tot slot worden de fundamenten uitgegraven en de gaten aangevuld met zand.

Ondergrondse verbinding
TenneT heeft de afgelopen maanden gewerkt aan het ondergronds brengen van de 150 kV verbinding tussen het onderstation van TenneT aan de Winselingsweg en het terrein van Novio. Deze werkzaamheden zijn inmiddels afgerond. Er is een nieuwe kabelverbinding aangelegd over een lengte van ongeveer 1,5 km. Op het terrein van de Novio is een zogenaamd opstijgpunt gemaakt, waar de verbinding via de bestaande, bovengrondse, verbinding verder loopt.