Ingezonden persbericht


Persbericht

Arnhem, 8 februari 2010

Groenere bekabeling: hoofdkantoor van Siemon verwerft 'zero-landfill' status

Netwerkbekabelaar Siemon heeft aangekondigd dat zijn internationale hoofdkantoor en grootste productiefaciliteit vanaf heden volgens de milieudoelstelling 'zero-landfill' (geen afvalstort) opereren. Het bedrijf staat bekend om zijn groene beleid; de directie beheert bijvoorbeeld een eigen boomkwekerij van 1200 hectare. De 'zero-landfill'-status is de meest recente mijlpaal in Siemon's pro-actieve, milieugerichte aanpak.

Volgens een uitgebreide interne kwaliteitstoetsing, gebaseerd op ISO-14001, wordt meer dan 99 procent van het afval op Siemon's terrein op een duurzame manier gerecycleerd, hergebruikt of op een andere manier opnieuw ingezet.

Siemon's efficiëntie- en milieumanagementprogramma's gaan uit van 95 procent recyclage van alle reststoffen, inclusief bijproducten en kantoorafval. Volgens het bedrijf zorgden deze inspanningen alleen al in 2008 voor het hergebruik van 900 ton afval. Alle reststoffen die niet gerecycleerd kunnen worden, worden in een lokale afvalverwerkingsfabriek in een zorgvuldig gecontroleerde omgeving verbrand met het doel elektriciteit op te wekken. Alles wat uiteindelijk in een afvalstort terecht komt is een kleine hoeveelheid as, het bijproduct van het afval tot energie-proces.

Volgens Paul Knickerbocker, Siemon's Plant Engineering and Facilities manager, werd de 'zero-landfill' doelstelling niet bereikt door één enkele inspanning, maar kwam deze voort uit jaren van initiatieven op het gebied van efficiëntieverhoging en het verbeteren van afvalmanagement. "Sinds 2006, en misschien zelfs eerder, is zo'n 98 procent van ons afval opnieuw ingezet", legt Knickerbocker uit. "Om dit naar meer dan 99 procent te tillen, hebben we onze recyclagetrajecten zodanig geperfectioneerd dat we nog meer uit de afvalstroom konden halen."

Directeur en CEO Carl Siemon gaf aan dat ook de werknemers een belangrijke rol hebben gespeeld in de 'zero-landfill'-prestatie. "Dit is echt teamwerk geweest," vertelde hij. "Om dit tot een succes te maken, heeft iedereen bij Siemon zijn beste beentje voorgezet om zoveel mogelijk te recycleren. Dat heeft ons veel opgeleverd, maar we hopen ook dat het mensen aanmoedigt om thuis en elders meer te recycleren."

Hoewel de 'zero-landfill'-status op zich al wordt gezien als een vooruitstrevende en vergaande prestatie op het gebied van milieuzorg, wijst Knickerbocker erop dat het maar één onderdeel is van Siemon's veelomvattende groene beleid. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook zijn duurzame zonne-energieprogramma en zijn projecten op het gebied van bosbeheer. "Als zorg voor het milieu al zo lang onderdeel is van de bedrijfscultuur als bij ons het geval is, is het lastig om bij een willekeurige mijlpaal te zeggen 'nu zijn we klaar'. We zijn trots op het feit dat we nu de 'zero-landfill'-status hebben, maar we kunnen Siemon's overige - en net zo belangrijke - groene initiatieven niet uit het oog verliezen ", aldus Knickerbocker.

Kijk voor meer informatie over Siemon's milieu-initiatieven op www.siemon.com/green


---