Gemeente Brummen


Gemeenteraadsverkiezingen: breng uw stem uit!

(Oorspronkelijke publicatie datum: 02-02-2010)

Lijsttrekkers in debat

Op woensdag 3 maart 2010 vinden overal in ons land verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad plaats. Ook in onze gemeente is de verkiezingstrijd losgebarsten. Zo was er maandagavond 1 februari een lijsttrekkersdebat in De Korenmolen in Eerbeek. Op onze verkiezingspagina vindt u meer algemene informatie over de de verkiezingen, waaronder over het stemmen met de stempas en het afgeven van een volmacht.

Tijdens de verkiezingen hoeft niemand zijn of haar stem verloren te laten gaan! Niet als men op 3 maart ziek is, niet als men die dag niet in deze gemeente Brummen is en zelfs niet als men op 3 maart toevallig in het buitenland verblijft. Men kan iemand anders namelijk machtigen om een stem uit te brengen. Om het u als kiesgerechtigde gemakkelijker te maken, kunt u in elk stemlokaal binnen de gemeente uw stem uitbrengen. Om te kunnen stemmen, moet u uw stempas en een geldig identiteitsbewijs meenemen. U kunt uw stem alleen uitbrengen met uw eigen stempas; zonder stempas kunt u niet stemmen. Als u uw stempas kwijt bent of niet heeft ontvangen, dan kunt u tot en met dinsdag 2 maart 12.30 uur bij team Publiekservice een vervangende stempas aanvragen. Hierbij moet u zich identificeren.

Identificatieplicht
U moet zich bij het uitbrengen van uw stem bij het stembureau ook identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Geldige identiteitsdocumenten zijn het Nederlandse paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument. Controleer of uw document geldig is op woensdag 3 maart 2010. Zonder geldig identiteitsbewijs mag u niet stemmen. Bent u uw identiteitsdocument kwijt of is het gestolen, dan kunt u zich op het stembureau melden met het door de politie opgestelde proces-verbaal van vermissing of diefstal en een ander document waarop uw naam is vermeld en waarop een foto van u is afgebeeld.

Machtigen
Als u op de dag van de verkiezing niet zelf kunt stemmen, kunt u iemand een volmacht verlenen. Hij of zij mag dan namens u stemmen. Op de stempas staat het formulier waarmee u een onderhandse volmacht kunt geven aan een andere kiesgerechtigde binnen uw gemeente. Als u iemand anders wil machtigen om voor u te gaan stemmen, kan dat ook schriftelijk worden aangevraagd. Hiervoor zijn speciale (gratis) forumlieren voor beschikbaar bij team Burgerzaken. Uiterlijk 17 februari moet dit verzoek worden ingediend bij de burgemeester. Iemand mag overigens nooit meer dan twee volmachten aannemen. En bovendien moeten die volmachtstemmen tegelijk met de eigen stem worden uitgebracht.

Een belangrijk aandachtspunt: naast de stempas moet u de persoon aan wie u uw stempas geeft ook een kopie van uw geldige identiteitsbewijs meegeven.