Ingezonden persbericht


Anti Fascistische Actie herkent zich niet in rapport AIVD

8 februari 2010

Afgelopen week publiceerde de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) een open brief aan alle burgermeesters van Nederland over de 'ontwikkelingen met betrekking tot de werkwijze van de Anti Fascistische Actie (AFA)'. Niet alleen staat deze brief bol van de feitelijke onjuistheden omtrent de werkwijze van deze anti-fascistische en anti-racistische actiegroep, maar is een regelrechte inbreuk op ons recht van vrije meningsuiting en vereniging.

AFA is een in 1992 opgericht samenwerkingsorgaan van verschillende lokaal opererende actiegroepen, die zich het bestrijden van racisme en extreem-rechts in zeer uiteenlopende vormen ten doel stelt. Grofweg hanteert AFA hiertoe drie uiteenlopende methoden: aan de ene kant richt de actiegroep zich op het doen van onderzoek naar extreem-rechtse organisaties, hun handelswijzen en ideologie. Deze expertise op het gebied van extreem-rechts wordt daarnaast toegepast in de voorlichting van lokale overheden, particulieren en ondernemers die (doorgaans buiten hun eigen intentie en weten om) op enigerlei wijze zijn betrokken in de facilitering van extreem-rechtse (partij)bijeenkomsten en demonstraties. Tot slot spant AFA zich ook op praktisch niveau in, door middels de organisatie van (tegen)demonstraties en campagnes het publiek over extreem-rechtse organisaties voor te lichten, en hiertegen te mobiliseren.

De afgelopen jaren is het zwaartepunt binnen de werkwijze van AFA met name op onderzoek naar, voorlichting over en mobilisatie tegen extreem-rechts komen te liggen. Het is in onze ogen dan ook niet geheel verbazingwekkend dat de AIVD in haar schrijven vaststelt dat AFA de laatste decennia uit is gegroeid tot 'een meer politieke lobbygroep.' Hoewel AFA zich nadrukkelijk als actiegroep wenst te profileren, is met name op het gebied van voorlichting en mobilisering een taak voor deze groep weggelegd.

Zéér beklagenswaardig is echter de wijze waarop AFA in de brief van de AIVD willens en wetens als geweldsbeluste, extremistische organisatie wordt weggezet. AFA stelt zich ten doel op geweldloze (doch weerbare) wijze, racistische en fascistische organisaties en ideeën zo veel als mogelijk te bestrijden. Wij vinden het onbegrijpelijk, dat iemand dit streven doelbewust als 'extreem' of gewelddadig zou willen afschilderen.

In haar brief aan de Nederlandse burgermeesters gaat de AIVD onder andere in op een actiecampagne tegen Wilders waaraan AFA (naast andere actiegroepen) deelneemt. De activiteiten die het afgelopen jaar door deze actiecampagne zijn ontplooid, bestonden zonder uitzondering uit het organiseren van debatten, het publiceren van achtergrondinformatie en het houden van volstrekt geweldloze demonstraties, waaronder een zeer succesvolle fakkeltocht in november vorig jaar in Arnhem. De AIVD stelt in haar schrijven weliswaar niet expliciet dat het een gewelddadige campagne betreft, maar die suggestie wordt duidelijk en doelbewust gewekt. De wijze waarop de AIVD deze volstrekt legale en geweldsloze campagne probeert te criminaliseren, is ronduit schandalig.

Enkel en alleen het feit dat onze expertise op het gebied van onderzoek naar, en voorlichting over, extreem-rechts die van de AIVD met kop en schouders overstijgt, is -hooguit voor laatstgenoemde zelf- inderdaad een reden ons als bedreiging te beschouwen. Wij zien echter niet in, op welke wijze onze inspanningen ter bestrijding van extreem-rechts enige bedreiging voor de samenleving zouden kunnen vormen.

Het moge echter duidelijk zijn, dat de AIVD met de publicatie van deze en een aantal voorgaande 'rapporten' doelbewust probeert de linkse, anti-racistische beweging in diskrediet te brengen. Aangezien wij constateren, dat het maatschappelijk draagvlak voor de door ons ontplooide activiteiten onverminderd toeneemt, zullen we de brief van de AIVD dan ook vooral als aanmoediging zien, om met eenzelfde energie en enthousiasme deze activiteiten voort te zetten. De AIVD lijkt met haar schrijven tevens tot uitdrukking te brengen, dat zij onze activiteiten als een sterke belemmering voor de verdere groei van (het draagvlak voor) extreemrechtse organisaties ziet. Wij nemen hier dan ook verheugd kennis van.

Zoals bekend hebben diverse extreem-rechtse partijen en personen zich in tal van gemeenten voor de gemeenteraad verkiesbaar gesteld, variërend van de neo-nazistische NVU in het oosten en zuiden van het land, als ook de CD en oud CD-leden in o.a. Arnhem en Utrecht. De extreem-rechtse PVV stelt zich in een tweetal steden (Almere en Den Haag) verkiesbaar. Ook AFA zal, zoals altijd, waar mogelijk burgers en lokale autoriteiten middels voorlichtingscampagnes en demonstraties vroegtijdig op de hoogte brengen van de te verwachten ontwikkelingen.