Raad van de Europese Unie

L
Brussel, 4 februari 2010
5822/10 (Presse 18)

Verklaring van de hoge vertegenwoordiger, Catherine Ashton, namens de Europese Unie, over de bekrachtiging van het Veertiende Protocol bij het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens door de Russische Federatie

De EU is ingenomen met de bekrachtiging van het Veertiende Protocol bij het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens door de Russische Federatie, die de inwerkingtreding van dit verdrag mogelijk maakt.
De toepassing van het Veertiende Protocol zal het Verdrag versterken en de doeltreffendheid en efficiëntie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vergroten, zodat de cruciale rol van dit hof bij de bescherming van de mensenrechten in Europa wordt versterkt.
De EU beschouwt de inwerkingtreding van het Veertiende Protocol als een essentieel en integrerend onderdeel van het lopende, algehele hervormingsproces van het Europese mensenrechtenbeschermingssysteem, en ziet dan ook uit naar constructieve samenwerking bij het bevorderen van deze hervormingen tijdens de ministeriële conferentie te Interlaken. Het Veertiende Protocol bevat voorts een clausule die de toetreding van de Europese Unie tot het Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens mogelijk maakt. De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVAlanden IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.