Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Staatssecretaris Bijleveld presenteert stemhulp voor blinden en slechtzienden

8 februari 2010

Bijleveld test Stemhulp Staatssecretaris Bijleveld heeft vrijdag 5 februari in Het Schild, centrum voor blinden en slechtzienden te Wolfheze (gemeente Renkum), de eerste stemhulp voor visueel gehandicapten gepresenteerd.

De stemhulp is een eenvoudig hulpmiddel waarmee blinden en slechtzienden zelfstandig, zonder inzet van elektronica, hun stem op het stembiljet kunnen uitbrengen.

In de gemeenten Renkum, Vught en Oosterhout wordt bij wijze van proef de komende gemeenteraadsverkiezingen de stemhulp in één stemlokaal beschikbaar gesteld. In Renkum en Vught is gekozen voor stemlokalen in of nabij een woonvoorziening voor blinden en slechtzienden. De stemhulp is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in nauw overleg met Viziris, de belangenorganisatie voor blinden en slechtzienden.

Demonstratie Stemhulp voor Blinden

Twee bewoners van Het Schild en staatssecretaris Bijleveld zelf, testten de stemhulp. Deze bleek goed te werken. Gemeenteraadslid van Renkum, Marleen Meertens, toonde zich zeer verheugd over de stemhulp. Al jaren maakt zij zich bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties sterk voor blinden en slechtzienden om zelfstandig te kunnen stemmen. `Een volwaardig burgerschap schept mogelijkheden voor volledige participatie, hopelijk is dit leidend op 3 maart en wordt deze stemhulp in 2011 in alle gemeenten gebruikt.'

Bestanden
Zie het origineel


* Factsheet Stemhulp voor Blinden.pdf (1032 Kb)| Pdf-icoon Pdf-bestand