Commissie Gelijke Behandeling

Bespreking AWGB in Kamercommissie

04-02-2010

Op maandag 8 februari 2010 wordt in de Tweede Kamercommissie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de kabinetsreactie op de evaluatie van de Algemene wet gelijke behandeling (AWGB) besproken. Daarnaast komt in de commissievergadering onder meer de zogeheten `enkele feit constructie' aan de orde.

De AWGB trad in 1994 in werking en bevat regels ter bescherming tegen discriminatie op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, hetero- of homoseksuele gerichtheid of burgerlijke staat. De Commissie Gelijke Behandeling heeft als taak toe te zien op de handhaving van de gelijkebehandelingswetgeving. In de AWGB staat ook de verplichting opgenomen om deze wet vijfjaarlijks te evalueren.

In 2005 heeft de CGB, conform haar wettelijke verplichting, verslag gedaan over de periode 1999-2004 met haar eigen evaluatie Het verschil gemaakt. Hierin zijn onder meer aanbevelingen opgenomen over gewenste wetaanpassingen en onderzoek.
De resultaten van de CGB-evaluatie vormden de basis voor nader onderzoek van de Universiteit van Tilburg en de Rijksuniversiteit Groningen: Gelijke behandeling, principes en praktijken uit 2006. De kabinetsreactie op de gezamenlijke evaluaties wordt tijdens deze Commissievergadering besproken met woordvoerders van de Tweede Kamer fracties.

In dit overleg verder aandacht voor de `enkele feit constructie'. Over deze grondrechtenbalans tussen de godsdienstvrijheid van instellingen op bijzondere grondslag en andere non-discriminatiegronden is vorig jaar veel van doen geweest in het politieke en maatschappelijke debat.