Nederland het negende aantrekkelijkste land voor durfkapitaal- en PE

09/02/2010 11:29

Ernst & Young

ROTTERDAM, 9 februari 2010 - Voor het eerst werd een uitgebreide internationale index opgesteld die de aantrekkelijkheid van landen meet voor investeerders van durfkapitaal en private equity. In totaal werden voor het onderzoek 66 landen onderzocht. Nederland komt in de index op de negende plaats. Dat is een verbetering in vergelijking met 2005/6 toen ons land nog op de veertiende de plaats stond. Voor 2010 wordt voor Nederland verwacht dat meer equity kapitaal nodig zal zijn. The Global Venture Capital and Private Equity Country Attractiveness Index werd ontwikkeld door het International Center for Finance Research van de IESE Business School in samenwerking met Ernst & Young.

"Het is de eerste keer dat de aantrekkelijkheid van een land voor durfkapitaal en private equity in dergelijke mate wordt onderzocht," zegt Marc Guns, vennoot Ernst & Young Transaction Advisory Services. "Deze index geeft een preciezer beeld van de eigenlijke investeringsactiviteiten op het terrein en helpt om de moeilijke keuze te maken over de bestemming van durfkapitaal en private equity. De index helpt ook beleidmakers om de economische omstandigheden te beïnvloeden en de vitaliteit van hun eigen regio te versterken."

Gunstige vooruitzichten voor Nederland

Marc Guns ziet voor private equity & venture capital-investeringen in Nederland een aantal kansen: "Nederland is een sterk land voor PE en VC partijen. Nederland laat daarin de buurland Duitsland achter zich. De kansen zijn groot omdat er kapitaal vrij komt van onder andere vermogende particulieren. Bovendien heeft PE een vaste en sterke plaats in de portefolio's van banken en pensioenfondsen.".

Zolang limited partnerships zoeken naar een bestemming voor hun kapitaal en private equity- en durfkapitaalfondsen zelf ook zoeken naar goede investeringen, zal het investeringslandschap blijven veranderen. De Index zal een waardevolle tool zijn om fondsen door deze onzekere tijden te loodsen.

De landen die hoog scoren in de rangschikking zijn de landen die de "concurrentie, de openheid en het professionalisme" binnen hun grenzen het best verbeterd hebben. De 5 landen die de lijst aanvoeren, zijn:


1. United States


2. Canada


3. United Kingdom


4. Australia


5. Hong Kong

VS op 1, India, China en Polen boeken vooruitgang

De Verenigde Staten komen op de eerste plaats in de rangschikking. Het onderzoek toont aan dat China, Polen en India de afgelopen vijf jaar grote vooruitgang hebben geboekt om hun aantrekkingskracht voor durfkapitaal- en private equity-investeerders op te krikken. De landen die de afgelopen jaren minder aantrekkelijk zijn geworden voor investeerders zijn onder meer Koeweit, Letland en Oman.

De redenen waarom landen goed scoren in de rangschikking verschillen. Het succes van China is grotendeels toe te schrijven aan politieke economische beslissingen, terwijl de toegenomen aantrekkelijkheid van Polen te danken is aan de toetreding van het land tot de EU. Ook de uitbreiding van de kapitaalmarkten dankzij de oprichting en de ontwikkeling van de Warsaw Stock Exchange - de effectenbeurs van Warschau - speelt in het voordeel van Polen.

De VS blijven een belangrijke aantrekkingspool voor durfkapitaal- en private equity-investeringen. "Dat is gedeeltelijk het gevolg van het Amerikaanse systeem van common law," zegt Marc Guns," dat zowel flexibiliteit als bescherming biedt voor durfkapitaal- en private equity-transacties. De ondernemingsgeest en -cultuur van de Amerikaanse samenleving spelen eveneens een cruciale rol. Die mentaliteit zorgt voor meer innovatie, tewerkstelling en uiteindelijk voorspoed,"

"In het onderzoek komt één duidelijk patroon naar voren: landen die beter presteren op het vlak van de bescherming van investeerders en corporate governance halen allemaal een hoge score, omdat deze criteria aanleiding geven tot liquide en efficiënte kapitaalmarkten. Die markten creëren op hun beurt een dynamische omgeving die het gemakkelijker maakt om deals af te sluiten en betere exitmogelijkheden biedt", besluit Marc Guns


- EINDE PERSBERICHT -