Belgische Federale Overheid


* Nieuw logo voor alle bioproducten van de EU

Nieuw logo voor alle bioproducten van de EU

Datum: 09 februari 2010

De Europese Commissie heeft op 8 februari 2010 de winnaar van de ontwerpwedstrijd voor het 'EU-biologo' officieel bekendgemaakt. De afgelopen twee maanden hebben een 130 000-tal mensen online gestemd voor één van de drie finalisten. Het winnende ontwerp is van de hand van Dusan Milenkovic, een student uit Duitsland, die 63 % van de stemmen in de wacht sleepte voor zijn 'Euro-blad'-logo.

Voor alle voorverpakte bioproducten

Vanaf 1 juli 2010 moeten alle voorverpakte bioproducten die in de EU zijn geproduceerd voorzien zijn van het EU-biologo. Zij moeten ook voldoen aan de opgelegde normen. Voor ingevoerde producten is het logo facultatief. Naast het EU-logo mogen andere particuliere, regionale of nationale logo's worden aangebracht.

Ontwerpwedstrijd

Studenten kunst en ontwerp uit heel Europa mochten aan de ontwerpwedstrijd voor het EU-biologo deelnemen. Een internationaal gerenommeerde jury beoordeelde de bijna 3 500 ingediende logo-ontwerpen. Tot 31 januari 2010 kon u uw stem uitbrengen op de beste drie logo's via de wedstrijdsite www.ec.europa.eu/organic-logo. Het winnende 'Euro-blad'-logo bestaat uit de EU-sterren die in de vorm van een blad afsteken tegen een groene achtergrond. In al zijn eenvoud straalt het twee duidelijke boodschappen uit: de natuur en Europa.

En de winnaar is ...

Tijdens de officiële prijsuitreiking in juli 2010 in Brussel zal het directoraat-generaal Landbouw en plattelandsontwikkeling van de Europese Commissie de winnaar samen met de ontwerpers van het op de tweede en de derde plaats geëindigde logo in de bloemetjes zetten. De drie finalisten krijgen een prijs overhandigd van respectievelijk 6 000, 3 500 en 2 500 euro.

Lees het officiële persbericht over het nieuwe EU-biologo op de website van de Europese Commissie. (PDF, 2 p. - 68,6 kB) Zie het origineel