Ingezonden persbericht


Persbericht Yacht, 9 februari 2010

Arbeidsmarkt HR-professionals: Tweedeling tussen lager- en hoogopgeleiden

Trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor HRM-professionals Vierde kwartaal 2009

Door drs. Jolien Weeda, senior interim-professional HRM, Yacht

De economische barometer staat nog steeds op slecht weer, ondanks licht positieve tekenen van herstel ten aanzien van de economie. De arbeidsmarkt merkt de gevolgen van de crisis, met name de arbeidsmarkt voor HR-professionals is zwaar getroffen. Welk beeld laat de arbeidsmarkt voor hoogopgeleide HR-professionals, zoals HR-managers, HR SSC-managers, HR-adviseurs, MD-officers en Talentmanagers het afgelopen kwartaal zien? Een vraag die zowel voor werkgevers als werknemers actueel is.

Yacht monitort al jaren de arbeidsmarkt voor ervaren, hoogopgeleide HRM-professionals. Per kwartaal publiceert Yacht de laatste trends en ontwikkelingen. Terugblikkend op het vierde kwartaal valt het volgende op:


. Vraag naar HR-professionals (alle niveaus) laat een lichte stijging zien
. Arbeidsmarkt voor hoogopgeleide HR-professionals zakt verder weg

Vraag naar HR-professionals laat een lichte stijging zien Sinds december 2008 is het aantal vacatures voor HR-professionals met bijna 55% gedaald. Afgelopen oktober laat een trendbreuk zien die sindsdien doorzet: het aantal vacatures voor HRM-ers stijgt licht. Als we de verschillende media bekijken zijn het vooral de vacatures voor recruiters die toenemen. Dit is overigens ook het specialisme dat bij aanvang van de crisis het zwaarst getroffen is. Het lijkt alsof organisaties vooruitlopen op een vergroting van wervingsactiviteiten in 2010.

Arbeidsmarkt voor hoogopgeleide HR-professionals zakt verder weg De voorzichtige positieve ontwikkelingen voor HR-professionals (alle niveaus) laten zich niet vertalen naar de groep hoogopgeleiden (HBO/WO) binnen dit beroepsveld. Na de zomer trok de vraag naar deze groep voorzichtig aan, maar oktober liet weer een terugval zien die zich nog niet hersteld heeft. Tot op heden lijkt het alsof organisaties nog niet durven te investeren in strategische posities zoals HRM.

Dit is opvallend, omdat deze beweging in strijd lijkt te zijn met de tendens om de 'eenvoudigere' HR-werkzaamheden te outsourcen en voor HR-professionals op zoek te gaan naar steeds zwaardere, bedrijfskundigere profielen. Dit zou tot een daling in de vraag naar lager geschoolden en een toegenomen vraag naar hoogopgeleide HRM-ers moeten leiden. Echter, niets is minder waar.

De verslechterde markt voor hoogopgeleide HR-professionals komt overeen met de totale arbeidsmarkt voor hoger opgeleiden die na september 2009 verder is weggezakt. Dit is opvallend omdat de vraag naar professionals en managers sinds september 2009 stijgende is.

Als we de balans opmaken voor de verschillende branches zien wij nog steeds dat de vraag naar HBO/WO-opgeleide professionals voornamelijk daalt in de profit-sector.

Ontwikkeling marktvraag naar (print)vacatures (juni 2008 = 100)

Bron: Grafiek bewerkte data Nielsen Media/Monsterboard door Yacht Business Analysis

Conclusie
Er is nog geen sprake van 'herstel' van de HR-arbeidsmarkt als geheel. Bedrijven zijn nog voorzichtig met investeringen in personeel door relevante omstandigheden zoals toenemende werkloosheid en het mogelijke effect daarvan op dalende consumentenbestedingen. Dit laatste kan weer effect hebben op het economisch herstel. Daarnaast blijven de cijfers van de arbeidsmarkt voor hoogopgeleiden HR-professionals sterker achter op de rest van de markt.

Voor de HR-beroepsgroep kan 2010 nog alle kanten opgaan: indien outsourcing en toenemende ontslagen hun weg gaan vinden, zal de gehele HR-beroepsgroep daar nadelen van ondervinden. Bij een toename van reorganisaties kan de hoogopgeleide HRM-er echter zijn meerwaarde laten zien. Daarnaast heeft deze groep de schone taak om hun organisaties te overtuigen van het nut en vooral de noodzaak om te investeren in strategische HRM-activiteiten zoals talentontwikkeling en personeelsplanning, met het oog op de krapte op de arbeidsmarkt die er toch echt aan komt. Wie nu anticyclisch investeert plukt daar op het moment van economische groei de beste vruchten van.


---

Achtergrondinformatie
Yacht monitort continu de arbeidsmarkt van ervaren, hoogopgeleide HR-professionals. Per kwartaal worden de Nielsen Media Statistieken, arbeidsmarktgedragsonderzoeken van Randstad Holding, Intelligence Group en de Monsterboard Employment Index door Yacht bewerkt, geanalyseerd en gepubliceerd.

Over Yacht
Yacht. Mensen van betekenis.

Yacht is in Nederland marktleider op het gebied van detachering, interim-management en werving & selectie. Vanuit veertien kantoren faciliteert Yacht de markt met een netwerk van hoogopgeleide en ervaren professionals. Yacht levert specialisten in Bouwkunde, Civiele Techniek en RO, Finance, HRM, ICT, Legal, Logistics & Procurement, Marketing & Communicatie en Technology.

Met zijn relaties werkt Yacht aan intelligente oplossingen, die duurzaam rendement opleveren en de grootste impact hebben. Yacht doet dit vanuit zijn kernwaarden 'Expertise en 'Implementatiekracht'. Yacht geeft zijn klanten advies op het gebied van HR-oplossingen en helpt bedrijven zich duurzaam te ontwikkelen door het leveren van professionals.

Yacht is onderdeel van Randstad Holding NV, specialist in flexibel werk en human resourcesdiensten. Randstad Holding is genoteerd aan de AEX van Euronext Amsterdam.


---

Noot voor de redactie (