Gemeente Waddinxveen


Ook Plus Zuidplas verkoopt geen alcohol aan jongeren onder de 18 jaar

In navolging van de C1000 in Waddinxveen, zal ook de Plus Zuidplas geen alcohol meer verkopen onder jongeren onder de 18 jaar. Hiermee dragen ze bij aan de aanpak van de gemeente om het gebruik van alcohol onder jongeren terug te dringen. Aanleiding is het overmatige alcoholgebruik door jongeren en de overlast die daardoor ontstaat. De gemeente en de OVW willen gezamenlijk de verkoop van alcohol aan jongeren verder terugdringen.

Voor de Plus is overlast slechts een van de redenen om deze huisregel in te voeren: De heer van der Knaap: âIk voel me maatschappelijke betrokken bij Waddinxveen en haar jeugd. Alcohol is slecht voor de gezondheid en vooral voor de ontwikkeling van jongeren. Met deze nieuwe maatregel wil ik ook mijn bijdrage leveren om alcoholgebruik onder jongeren verder terug te dringenâ.

Â

Burgemeester Bert Cremers: âIk waardeer het zeer dat ook de Plus bereid is deze stap te zetten, omdat ik ervan overtuigd ben dat ook deze stap bijdraagt aan het terugdringen van overmatig alcoholgebruik onder jongeren. Dit komt de gezondheid van de jongeren en de vermindering van overlast en vernielingen op straat ten goede. De maatregel is een bouwsteen die deel uitmaakt van een breder beleid. We trekken hierin samen op met ondernemers en ketenpartnersâ.

Â

De ervaringen zijn tot dusver zo positief dat de ondernemers de huisregel structureel willen gaan hanteren. Evaluatie moet uitwijzen welk effect deze maatregel enerzijds heeft op het overmatig alcoholgebruik onder jongeren en anderzijds op het terugdringen van jeugdoverlast als gevolg van dat alcoholgebruik.

Â

Overmatig alcoholgebruik onder jongeren is een landelijk probleem waar veel gemeenten in Nederland mee kampen. Jongeren drinken steeds vaker en steeds meer alcohol. In Waddinxveen manifesteert het probleem zich voornamelijk op hangplekken in de openbare ruimte. Daarbij doen zich jaarlijks een aantal incidenten voor waarbij jongeren het bewustzijn verliezen als gevolg van overmatig alcoholgebruik.