Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Hallucinerende kleurenpaletten

Publicatiedatum : 10 februari 2010

Als het ijs uit de sloot is verdwenen, komen er soms vreemde, hallucinerende kleurenpaletten te voorschijn. Naast de honderden karpers en brasems die de afgelopen periode onder water zijn afgestorven door het tekort aan zuurstof zijn er juist andere organismen als bacteriën die weer kunnen profiteren van de zuurstofloze situaties. Die bacteriën, slim geworden in een periode van miljarden jaren kunnen zuurstofatomen afpeuteren van onder andere sulfaatverbindingen (zwavel). Dat geeft mooie kleuren maar ook een forse stank. Voor de waterkwaliteitsbeheerder is dat een ongewenste situatie, maar hoe werkt dat eigenlijk?

Zwavel(S)

Zwavel in de vorm van sulfide en sulfaat komt voor in de bodem als gevolg van geologische processen. Het komt in het oppervlakte water door toevoer vanuit het grondwater. Zwavel komt in hoofdzaak voor in de vorm van sulfaat in zuurstofrijke omgeving en als sulfide (dit is de gereduceerde vorm).

Het is een beetje vreemde stof, in die zin dat er weinig organismen zijn die sulfaat gebruiken. Het komt vrij bij zoute of zuurstofloze kwel. Met de zoute kwel komt naast grote hoeveelheden bemestende stoffen (stikstof- en fosfaatverbindingen uit de diepere bodemlagen) ook veel sulfaat vrij. Onder zuurstofarme omstandigheden, bijvoorbeeld onder kroos, wordt sulfide gevormd. Sulfide kun je ruiken. Beroer je de bodem en ruik je de typische lucht van 'rotte eieren', dan weet je zeker dat er sulfides gevormd zijn Sulfide is een risico voor het drenken van vee. In de praktijk kun je hoge gehalten aan sulfide ook zien. Als onder kroos het water paars/roze is, dan komt dat door purperzwavelbacteriën. Deze bacteriën kunnen van sulfaat sulfide maken. Soms bij drains in het land vind je plakkaten op de bodem die wit zijn. Dit is ook een vorm van zwavelbacteriën, maar dan de witte. Zowel witte plakkaten als roze aangroei wijzen op een lang bestaande slechte zuurstofhuishouding. Typische kwelgebieden zijn polders als de Beemster, de Wieringermeer en het zuidelijk deel van de Schermer. Verder komen lokaal langs het IJsselmeer locaties voor waar kwel en vaak ook zwavelinvloeden meetbaar en ook ruikbaar zijn.

Je vind de roze zwavelbacteriën veelal onder een afsluitende krooslaag, terwijl de witte zwavelbacteriën nagenoeg uitsluitend voorkomen uit het percolatiewater van de drains en bij uittredend grondwater. Het gaat veelal om ondiepe en slecht doorspoelbare watergangen.

Maatregelen

Maatregelen ter vermindering van de stank zijn: doorspoelen en inrichtingsmaatregelen. Doorspoelen komt neer op verspreiding van de nadelen en is feitelijk afwentelen en geen oplossing. Meer effect is te verwachten van aanpassingen in inrichting en beheer. In de diepere delen van watersystemen komen zwavelbacteriën niet of nauwelijks voor. In kleigebieden met stagnant water kan het verwijderen van de voedselrijke baggerlaag een oplossing voor het verminderen van de stankklachten zijn. Helemaal zal het effect van de 'rotte eierenlucht' nooit teniet worden gedaan. Het gaat immers om een natuurlijk situatie. Beluchten van het water heeft een averechts effect en leidt tot een intensievere H2S-lucht. Verhogen van het waterpeil en daarmee vermindering van de kweldruk kan een bijdrage leveren aan vermindering van de kwelinvloeden..

Op dit moment is een fors deel van de sloten nabij Bergen nogal purper. Weten waar is bellen met Louwra van de Velde.

Oh ja, voor de volledigheid: dat die vissen doodgaan komt omdat de algen onder het met sneeuw bedekte ijs geen zuurstof kunnen produceren. Dat is onder dit soort omstandigheden (winter) de natuurlijke situatie. Op zich is het aanzien van grote hoeveelheden karpers niet echt appetijtelijk en het bezorgt de waterbeheerder ook veel opruim- en uitlegwerk. Maar in ecologisch opzicht leidt het er wel toe dat het water in het voorjaar helderder zal zijn met zeer waarschijnlijk ook meer watervlooien. Watervlooien die anders opgevreten werden door... de vissen. Op deze wijze wordt duidelijk dat de ecologische kwaliteit wordt bepaald door een combinatie van vele factoren. Dat maakt het vaak ingewikkeld, maar ook zo interessant.