FNV Bondgenoten

Medewerkers Stork dreigen op te draaien voor financiële problemen pensioenfonds

De medewerkers van Stork dreigen de rekening voor de financiële problemen bij het Stork pensioenfonds in de schoenen geschoven te krijgen. Als het aan de directie van Stork ligt gaan zij er fors in salaris op achteruit door een premieverhoging nu en in de toekomst. Voor de vakbonden is de maat vol, de werknemers mogen niet de dupe worden.

Hetty Kijzers, bestuurder van FNV Bondgenoten: `Het is te gek voor woorden. In 2007 heeft Stork nog 200 miljoen euro uitbetaald aan zijn aandeelhouders. Nu willen ze dat de werknemers nu en in de toekomst fors gaan inleveren. We zijn dit gedoe meer dan beu, Stork moet over de brug komen met een eerlijke oplossing.'

Door de kredietcrisis heeft het Stork pensioenfonds al enige tijd financiële problemen. De dekkingsgraad is niet de vereiste 105%, maar Stork wil niet vertellen wat de dekkingsgraad dan wel is. Er is in 2009 gestart met een herstelplan door Stork om het tekort in vijf jaar weer op het goede niveau te krijgen. Een van de belangrijkste pijlers daarbij is een bijbetaling van Stork. Stork heeft daarvoor een financieringsovereenkomst met het pensioenfonds. Daarin staat geregeld dat Stork over 2009 33 miljoen euro moet bijbetalen en in 2010 en 2011 nog eens 15 miljoen, in totaal 63 miljoen euro. Hetty Kijzers: "Dat is veel geld, maar Stork heeft in de betere tijden ook enorm kunnen profiteren van het pensioenfonds. Over 2009 moet nog 28 miljoen euro betaald worden en 15 miljoen voor dit jaar." Daarover loopt nu een "mediation traject" met het pensioenfonds.

Stork geeft nu aan dat als ze dit moeten betalen er geen geld meer is voor investeringen en ze niet kunnen groeien. Maar als Stork niet gaat betalen, gaat dit ten koste van het reeds opgebouwde pensioen van werknemers. Omdat ze dan al toegekende rechten gaan verminderen, het zogenaamde "afstempelen". Stork probeert de werknemers daarmee voor een belangrijk deel op te laten draaien voor de betaling aan het pensioenfonds.

Alleen Stork Food Systems (Marel), heeft wel aan zijn deel van de verplichtingen voldaan en rekent ook geen premieverhoging door aan zijn werknemers. FNV Bondgenoten gaat voor de leden die werken bij Stork een ledenvergadering houden om ze te informeren en te bespreken hoe hier mee verder te gaan.