Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 9 februari 2010

Noordelijke ontsluiting Beverkoog in Alkmaar niet uitgesloten

De gemeente Alkmaar gaat nader onderzoeken of de Noordelijke ontsluiting van bedrijventerrein Beverkoog gerealiseerd kan worden. De provincie Noord-Holland en de gemeente Heerhugowaard zijn voornemens om de huidige gelijkvloerse aansluiting van de N242 met de Westtangent te Heerhugowaard te gaan reconstrueren. Het toekomstige ontwerp gaat uit van een ongelijkvloerse aansluiting. Dat maakt het wellicht mogelijk om de ontsluiting aan de noordzijde van het bedrijventerrein te realiseren.

Sinds eind 2008 hebben er diverse gesprekken plaatsgevonden tussen de gemeenten Heerhugowaard, Langedijk en Alkmaar om te onderzoeken of bedrijventerrein Beverkoog kan worden ontsloten op de N242 en een doorverbinding kan worden gemaakt vanuit Langedijk via Zuiderdel. Op dit moment beschikt het bedrijventerrein slechts aan de zuidwestzijde van het terrein over één ontsluiting. Een tweede ontsluiting op de N242 kan een economische impuls geven aan het bedrijventerrein. Tevens kan een aantal knelpunten ten aanzien van filevorming, calamiteiten en omrijdbewegingen (milieu) opgelost worden.

Onderzoek
Het definitieve ontwerp wordt in het najaar van 2010 vastgesteld. Eventuele wijzigingen aan het ontwerp van de N242 - Westtangent, om de Noordelijke ontsluiting van de Beverkoog mogelijk te maken, moeten worden ingebracht voordat het definitieve ontwerp is vastgesteld.

Nico Alsemgeest, Wethouder verkeer: "De Provincie Noord-Holland staat open voor verbeteringen, aanvullingen of wijzigingen op het huidige plan voor de kruising van de N242 met de Westtangent. We moeten echter wel voor het najaar van 2010 komen met een concreet voorstel. Daarom laat de gemeente Alkmaar op korte termijn onderzoeken of en op welke wijze een noordelijke ontsluiting van bedrijventerrein Beverkoog mogelijk kan worden gemaakt. Daarbij wordt ook onderzocht of tegelijkertijd een mogelijkheid kan worden gecreëerd om het verkeer van en naar Langedijk mee te laten profiteren van deze ontsluiting op de N242."

Een aansluiting naar bedrijventerrein Beverkoog heeft diverse consequenties die in beeld gebracht moeten worden in het onderzoek. Ook moet gekeken worden naar de meerkosten. De gemeenteraad wordt voor de zomer van 2010 geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek en eventueel te nemen vervolgstappen.


Noot voor redacties
(