Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

026_2010

't Groene Net, duurzame energie tegen een lagere prijs

De gemeenten Sittard-Geleen, Stein en Beek willen een eigen duurzaam energiebedrijf 't Groene Net oprichten.

Sittard-Geleen, 10 februari 2010 - de colleges van Stein, Beek en Sittard-Geleen hebben besloten een ondernemingsplan op te stellen voor het duurzame energiedistributie bedrijf 't Groene Net. Wethouder Ruud Guyt van Sittard-Geleen, voorzitter stuurgroep 't Groene Net: 'Wij gaan zorgen voor de levering van duurzame restwarmte aan 5.000 woningen en 40 bedrijven in de regio tegen een lagere prijs. Deze woningen en bedrijven kunnen verwarmd worden met deze restwarmte. Tevens wil 't Groene Net warmte leveren aan bedrijven. De intentie is om medio 2010 de organisatie op te richten'.

In de afgelopen maanden hebben de initiatiefnemers, met ondersteuning van de Provincie Limburg, uitgebreid onderzoek verricht naar de haalbaarheid van het opzetten van een lokaal duurzaam distributiebedrijf. Het onderzoek werd gefaciliteerd door SenterNovem. Op basis van de positieve resultaten van de studie hebben de overheden besloten het bedrijf op te richten.

't Groene Net strekt zich uit van Born tot aan Maastricht Aachen Airport en kan woningen en bedrijven langs dit traject van warmte voorzien. Het voorlopige doel is warmte te leveren aan circa 5.000 woningen en een 40-tal bedrijven en instellingen. Door de goede samenwerking tussen de overheid en het bedrijfsleven en de omvang van dit duurzaam initiatief is het project uniek in Nederland en trekt zelfs Europese aandacht. Het project is begin februari gepresenteerd aan 11 Europese kennisinstellingen in het kader van het Europese programma Renewable Energy Transfer System.

Voor de inwoners van deze gemeenten betekent dit een lagere energierekening. Het totale voordeel voor de regio wordt op dit moment geschat op 1,5 miljoen euro per jaar. Voor de deelnemende gemeenten en de provincie ligt het belang van de aanleg van 't Groene Net in de realisatie van de duurzaamheidstellingen, die naar voren komen in een reductie van gasverbruik met 20 miljoen m3 per jaar en de uitstoot van het broeikasgas CO2 met 40.000 ton per jaar. Hiermee wordt invulling gegeven aan de Europese klimaatdoelstellingen. Bovendien wordt het belang van burgers en bedrijven geborgd doordat de overheid eigenaar van 't Groene Net wordt.

In augustus 2009 hebben de gemeenten, BES, USG en ZO Wonen reeds een intentieovereenkomst ondertekend om het project te ondersteunen. Uitgangspunt is het duurzaam inzetten van de beschikbare restwarmte van BES (Biomassa Energie Centrale te Sittard) en van bedrijven zoals DSM en SABIC op het Chemelot bedrijventerrein. De Woningcorporatie ZO Wonen wil de duurzame restwarmte van 't Groene Net inzetten om haar woningen te verduurzamen.

In totaal wordt ca 30 kilometer aan leiding gefaseerd aangelegd waarmee een investering van meer dan 30 miljoen euro is gemoeid. Het project start in 2011. Op dit moment krijgt het bedrijf KeyTec in Sittard, als voorloper, al warmte van 't Groene Net. De totale aanleg van 't Groene Net zal ongeveer vijf jaar in beslag nemen. Daarmee zorgt dit project tevens voor een behoorlijke impuls van de werkgelegenheid, zowel tijdens de aanleg van het netwerk als tijdens de exploitatie ervan. Doordat de gemeenten bereid zijn te investeren in dit project wordt het mogelijk dat duurzame energie tegen een lagere prijs kan worden geleverd. De Provincie Limburg en SenterNovem ondersteunen het onderzoek naar de haalbaarheid van het gezamenlijk op te richten regionaal duurzaam energiebedrijf. Het onderzoek werd gefaciliteerd door het Agentschap NL (voorheen SenterNovem) als verbetering van de ketenefficiency in het kader van convenanten, die het bedrijfsleven heeft afgesloten met de overheid.


---




Gemeente Sittard-Geleen