Gemeente Dantumadeel



Volgende fase Centrumplan Zwaagwesteinde in uitvoering

Binnenkort start de aanleg van de nieuwe rondweg aan de oostkant van De Westereen. Vanaf deze weg komt er, in het verlengde van de huidige Badhûswei, een nieuwe entree naar het centrum van het dorp; de zogeheten `inprikker'. Bovendien gaan de nieuwe vrije kavels in De Westereen-East in de verkoop en wordt de uitbreiding van het bedrijventerrein bouwrijp gemaakt. Hiermee gaat de volgende fase in van de uitvoering van het Centrumplan Zwaagwesteinde. De gemeente Dantumadiel organiseert komende maandag 15 februari vanaf 19.00 uur voor belangstellenden een inloopavond over al deze projecten in Zalencentrum Old Dutch in De Westereen.

Een belangrijke doelstelling van het Centrumplan is te zorgen voor extra woningaanbod. Het centrumplan voorziet in twee locaties: uitbreiding van de nieuwbouwwijk De Westereen-East en aanleg van woningen op de huidige skeelerlocatie. De uitbreiding in De Westereen-East gaat nu in de verkoop. Dit betreft 35 vrije kavels, in grootte variërend van 390 tot zo'n 1.000 m2. Deze uitbreiding van De Westereen-East wordt omgeven door waterpartijen en groen. De kavels grenzen aan het groene uitloopgebied aan de oostkant van De Westereen en aan de nieuw aan te leggen skeelerbaan. Ook voor een deel van de tweede locatie zijn de plannen in een vergevorderd stadium. Geveke Bouw ontwikkelt ten zuiden van de huidige skeelerbaan, aan de noordkant van de Industrieweg, 17 koopappartementen. Tijdens de bijeenkomst van 15 februari worden beide locaties gepresenteerd.

Bedrijfskavels
De gemeente start binnenkort ook met het bouwrijp maken van de woon-werkkavels en de uitbreiding van het bedrijventerrein in de omgeving Roazeloane. Deze uitbreiding komt tegemoet aan de behoefte van diverse ondernemers in De Westereen aan een ruimer onderkomen. De uitgifte van de kavels begint op korte termijn.

Verkeersveiligheid
De nieuwe bedrijfskavels zijn straks uitstekend bereikbaar via de nieuwe oostelijke rondweg, waarvan de aanleg - ijs en weder dienende - waarschijnlijk volgende maand begint. Dankzij deze rondweg wordt zwaar verkeer om het centrum van het dorp heen geleid, wat de verkeersveiligheid in De Westereen sterk zal verbeteren, een belangrijke doelstelling in de herinrichtingsplannen van het Centrumplan. Met de aanleg van de nieuwe oostelijke rondweg en de `inprikker' naar het centrum van De Westereen wordt ook een deel van het nieuwe plein ter hoogte van het Gezondheidscentrum ingericht. Dit gebeurt volgens het principe `shared space', waarbij de hele ruimte op één niveau voor alle verkeersdeelnemers wordt ingericht. Ervaringen elders tonen aan dat dit de verkeersveiligheid zeer ten goede komt.

Inloopavond maandag 15 februari
Na de herinrichting van een deel van het winkelplein, de aanleg van twee nieuwe voetbalvelden en de bouw van het Gezondheidscentrum dat nu in aanbouw is, gaat nu een belangrijke nieuwe fase in van de uitvoering van het Centrumplan De Westereen. Tijdens de inloopbijeenkomst van 15 februari geeft de gemeente Dantumadiel samen met de diverse werkgroepen die bezig zijn met de voorbereiding van alle projecten, tekst en uitleg over de stand van zaken van alle facetten van het Centrumplan.

Overleg provincie
Deze fase in de uitvoering van het Centrumplan Zwaagwesteinde wordt mede gefinancierd met subsidies van de provincie. Onlangs heeft de gemeente overleg gevoerd met de provincie over extra subsidie. Deze gelden zijn nodig voor de sportclustering en de verdere herinrichting van het winkelcentrum. De provincie heeft dan toegezegd zich in te spannen om extra subsidie mogelijk te maken.