Gemeente Oisterwijk

Oisterwijk beschermt kleine natuurgebieden

De provincie Noord-Brabant heeft enige tijd geleden besloten om de bescherming van kleine bosgebieden los te laten. De gemeente Oisterwijk gaat deze `kleine bosgebieden' beschermen door ze op te nemen in het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied.

De provincie Noord-Brabant heeft enige tijd geleden besloten om de bescherming van 1.500 kleine (kleiner dan 2 ha) bosgebieden in de provincie Noord-Brabant los te laten. Deze gebieden zijn uit de Ecologische Hoofd Structuur (EHS) gehaald. Volgens het provinciebestuur zijn hier geen met uitsterven bedreigde planten- of dierensoorten aanwezig en daarmee ontbreekt het provinciaal belang. Door de verwijdering van de bosgebieden uit de EHS worden zij niet opgenomen in de Verordening Ruimte Noord-Brabant. Gemeenten hoeven voor deze bosgebieden geen beschermingsmaatregelen meer te nemen in hun ruimtelijke plannen.

16 gebieden in kaart gebracht

De gemeente Oisterwijk heeft geïnventariseerd welke gebieden in de gemeente niet meer onder de EHS en de daarbij behorende bescherming vallen. Ook is er gekeken in welke mate deze gebieden in het voorontwerp bestemmingsplan buitengebied worden beschermd. Dit plan kan nog op bepaalde punten worden gewijzigd. 16 gebieden zijn in kaart gebracht met de volgende bestemmingen:

13 gebieden krijgen een bestemming `natuur'. Dit biedt de meeste bescherming van het bosgebied. Daarmee zijn deze gebieden bestemd voor o.a. bos en natuur, heidevelden en vennen. Agrarisch gebruik en dagrecreatie zijn mogelijk onder strenge voorwaarden. Enkel gebouwen ten behoeve van natuurbeheer mogen worden gebouwd en er is een aanlegvergunningenstelsel opgenomen. Alleen met een schriftelijke vergunning van burgemeester en wethouders mogen werkzaamheden verricht worden zoals het aanleggen of verharden van paden, het kappen, rooien en verwijderen van bomen of andere beplanting. Een voorwaarde voor het verkrijgen van een aanlegvergunning is dat de natuur-, landschaps- en /of cultuurhistorische waarden niet onevenredig worden of kunnen worden aangetast.

Daarnaast kregen twee gebieden de bestemming Agrarisch Waardevol Landschap - Natuur en Cultuurhistorie (AW-LNC) en een gebied de bestemming Agrarisch Waardevol - Landschap en Cultuurhistorie (AW-LC). De bestemmingen AW-LNC en AW-LC zijn meer gericht op het agrarische gebruik. Ook hierbij is onder andere een vergunningenstelsel opgenomen met het oog op de bescherming van de aanwezige (natuur)waarden.

Nu de provinciale verplichting vervalt blijft de gemeente Oisterwijk de kleine bosgebieden beschermen door ze op te nemen in het vast te stellen bestemmingsplan Buitengebied.