Provincie Noord-Brabant

Openbare besluitenlijst Vergadering Gedeputeerde Staten 9 februari 2010

1. Ontheffing wet luchtvaart Gedeputeerde Staten verlenen ontheffing om de jeugdprins Carnaval Esch met een helicopter op te halen en af te zetten van een terrein in Esch op 13 februari.

2. Wild onder de weg van de toekomst Middelgroot wild zoals hazen en reeën kunnen in de toekomst veilig onder de N329 door. Op verzoek van de natuurorganisaties wordt een tunnel voor deze dieren in de plannen opgenomen. De uitvoering hiervan kost E3 miljoen. Eind 2010 wordt gestart met de bouw van deze 'Weg van de toekomst'.

3. Digitale reisinformatie De digitale reisinformatieborden bij bushaltes moeten goede informatie geven. De provincie maakt aanvullende afspraken met Veolia en Arriva om juiste data van hoge kwaliteit aan te leveren. Gedeputeerde Cora van Nieuwenhuizen ondertekent de overeenkomst hierover.

4. Afspraken N69 Om de verkeersproblematiek rond de N69 op te lossen, hebben natuur- en milieu-instanties, maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven, provincie en gemeenten van te voren afspraken gemaakt over gemeenschappelijke doelen, voorkeuren, belangen en proces. Deze afspraken vormen het kader voor de verschillende procedures en afspraken in het vervolgtraject. Gedeputeerde Staten informeren de commissie Economie Mobiliteit en Grotestedenbeleid over dit 'Afsprakenkader Gebiedsopgave grenscorridor N69'.

5. Brabantse Dorpenderby Er komt een tweede editie van het televisieprogramma "De Brabantse Dorpen Derby". GS informeren de statencommissie voor Bestuur en Middelen over het aangaan van een coproductie met Omroep Brabant. Het programma is een wedstrijd om te bevorderen dat de Brabanders aan de slag gaan met de leefbaarheid van hun dorp. Bij de eerste serie uitzendingen zijn 198 projecten aangemeld en keken gemiddeld 135.000 mensen naar de uitzendingen terwijl de finale 451.000 kijkers trok. De uitzendingen starten in het najaar van 2010.

6. Brabants Investeringsfonds Nieuwbouwwoningen Op 2 februari hebben GS ingestemd met het Brabants Investeringsfonds Nieuwbouwwoningen. Met het Brabants Investeringsfonds Nieuwbouwwoningen wil de provincie de woningbouw verder stimuleren. Op grond van de Provinciewet is dit een voornemen waarover Provinciale Staten hun wensen en bedenkingen kenbaar moeten maken. GS zenden Provinciale Staten een voorstel daartoe. GS verwachten de bouw van 4200 woningen mogelijk te maken.

7. VROM-Inspectie GS twijfelen niet aan de kwaliteit en integriteit van de VROM-Inspectie. Zij hebben er alle vertrouwen in constructief met deze instantie te kunnen blijven samenwerken. Dat antwoorden GS op vragen van het statenlid Vreugdenhil (Christen Unie).

8. Beheersstatuut Ontwikkelbedrijf Het provinciebestuur heeft een beheersstatuut opgesteld voor het Ontwikkelbbedrijf. Dat neemt namens de provincie deel in grondexploitaties en anticiperende en strategische grondverwerving. Het statuut beschrijft de organisatorische en financiële kaders daarvoor. GS sturen het nu naar de statencommisie Ruimte en Milieu en hopen dat Provinciale Staten het op 19 maart zullen vaststellen.

9. Natuur- en milieu-educatie De provincie stelt in 2010 maximaal E 195.765 subsidie beschikbaar voor natuur- en milieu-educatie. Doel is burgers te stimuleren om meer verantwoordelijkheid te nemen in de zorg voor hun omgeving. Natuur- en milieu-educatie zorgt voor grotere betrokkenheid bij ecologiethema's als landschap, water en biodiversiteit.

10. Water Brabant voert goed de regie waar het gaat om gewenst grondwater- en oppervlakteregime en normering regionale wateroverlast. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Nog dit jaar zal de provincie afspraken maken met de waterschappen om de voortgang van het gewenst grondwater- en oppervlakteregime de komende jaren beter te monitoren. De maatregelen rond de normering regionale wateroverlast wil de provincie uiterlijk 2015 laten realiseren.

11. Ontpoldering Noordwaard De provincie zal een samenwerkingsovereenkomst tekenen om de Ontpoldering Noordwaard te realiseren. Het gaat dan om landbouw- en natuurgronden ten noorden van de Brabantse Biesbosch en ten zuiden van de Nieuwe Merwede. De overeenkomst regelt de samenwerking in dit Ruimte voor de Rivier-project tussen ministeries, gemeente Werkendam, Waterschap Rivierenland en provincie.

12. Luchtkwaliteit In 2010 is maximaal E 250.000 beschikbaar voor schoon, zuinig stil en duurzaam vervoer in Brabant. Dit jaar subsidieert de provincie verder voor maximaal E 400.000 innovatieve en onvoorziene projecten binnen het Brabants Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit. GS hebben daartoe de beleidsregel 'Verbeteren luchtkwaliteit in Brabant' voor dit jaar opengesteld.

13. Milieubeleidsplan De provincie wil tijdig een milieubeleidsplan vaststellen voor de periode 2011-2015. Daartoe moet eerst het beleidskader milieu worden geactualiseerd. GS sturen daarover een notitie naar de statencommissie Ruimte en Milieu.

14. Duurzame Energie De startnotitie van het Masterplan Energie gaat in op de urgentie van duurzame energie en op welke thema's kansen voor Brabant liggen, op het gebied van economie en milieu. Hiertoe hanteren wij een procesmatige aanpak en vragen input van bedrijven, overheden en kennisinstellingen. Dit is de reactie van GS op het advies de Provinciale Omgevingscommissie op de startnotitie.

15. Aanpak kredietcrisis: kennis en innovatie stimuleren Met een inleg van E1,14 miljoen van de provincie, kunnen vier extra innovatieprojecten gerealiseerd worden via het landelijke programma Pieken in de Delta. Hierdoor worden 45 kenniswerkers aan de slag gehouden en marktgerichte innovaties gestimuleerd. Bedrijven en het Rijk betalen hier ook aan mee. De provincie vindt het van groot belang dat bedrijven blijven investeren in innovatie en heeft daarom in haar maatregelenpakket aanpak kredietcrisis E3 miljoen gereserveerd om kenniswerkers te behouden en innovatie te stimuleren.

16. Ruimtelijke plannen Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Eindhoven, voor de bouw van een (kart-)hotel, Vijfkamplaan 8, te Woensel.