Gemeente Bernheze


eenrichtingsverkeer

Verkeersproef centrum Heesch 2e fase, eenrichtingsverkeer

verkeersteller
Tweede fase verkeersproef van start
De gemeenteraad van Bernheze heeft in 2009 besloten om onderzoek te doen naar de effecten van een afsluiting voor doorgaand gemotoriseerd verkeer in het winkelgedeelte van `t Dorp in Heesch. Deze verkeersproef, die één jaar duurt, moet uitwijzen of de wegafsluiting een leefbaarder en verkeersveiliger winkel- en verblijfsklimaat oplevert. Technisch gezien is de proef geslaagd, maar of het de meest acceptabele oplossing is, is nog maar de vraag...

Verkeersproef fase 2, eenrichtingsverkeer
Om de juiste beslissing te nemen voor de verkeersstructuur van het centrum van Heesch gaan we nu eenrichtingsverkeer voor `t Dorp als verkeersproef onderzoeken.
Het eenrichtingsverkeer wordt vanaf 22 februari 2010 ingesteld en geldt tot het definitieve besluit van het college in oktober 2010. Vanaf 22 februari 2010 is 't Dorp opengesteld in één richting voor gemotoriseerd verkeer van de Grenadiersstraat richting de Schoonstraat.

Het eenrichtingsverkeer geldt niet op woensdag in verband met de weekmarkt. Tijdens de weekmarkt is het winkelgedeelte van 't Dorp afgesloten voor doorgaand verkeer. Wederom is er bewust voor gekozen om op straat geen alternatieve routes aan te duiden. Doorgaand verkeer `ontdekt' hierdoor zelf het beste alternatief. We gaan op de kruising Schoonstraat/'t Dorp een voorrangsregeling instellen. Dat betekent dat verkeer komende vanuit het winkelgedeelte van 't Dorp voorrang moet verlenen aan het verkeer komende uit de Schoonstraat.

De verkeersbewegingen worden vooraf en tijdens de proef gemeten met verkeerstellers, waardoor verschillen in de routes van het verkeer goed in beeld worden gebracht. Deze tellers zijn inmiddels aangebracht op lantaarnpalen (zie foto). De tellers verzamelen alleen verkeersgegevens en worden niet gebruikt voor verkeerscontroles.

Vooraf heeft de gemeente een plan van aanpak `verkeersproef centrum Heesch fase 2' opgesteld. Dit plan is onderaan deze pagina te downloaden.

Verplaatsing weekmarkt succes
De eerste fase van de verkeersproef heeft de mogelijkheid gegeven om de weekmarkt te verplaatsen naar `t Dorp. Dit is in goed overleg met de marktcommissie en ondernemers(verenigingen) gebeurd. De verplaatsing van de weekmarkt is na de evaluatie met de marktcommissie en de ondernemers(verenigingen) een succes te noemen en er is besloten dat de weekmarkt definitief in 't Dorp blijft. Een groot voordeel van de marktverplaatsing is dat het parkeerterrein op De Misse ook op woensdagen beschikbaar blijft voor winkelend publiek in het centrum. Tijdens de markttijden op woensdag is 't Dorp tussen de Schoonstraat en de wegafsluiting bij huisnummer 62 alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer met een ontheffing. Deze ontheffingen worden verstrekt aan bewoners, marktkooplieden en ondernemers.
Tijdens de markttijden dienen (brom)fietsers af te stappen om de veiligheid voor voetgangers te waarborgen.

Instellen blauwe zone
In het gemeentelijke parkeerbeleidsplan (2008) is vastgelegd dat het parkeren in Heesch geregeld wordt door middel van een parkeerschijfzone. In de eerste fase van de proef (afsluiting van 't Dorp) is het gedeelte tussen de Schoonstraat en 't Dorp 62 als blauwe zone ingevoerd. Deze blauwe zone zal worden uitgebreid. Daartoe wordt in 't Dorp het weggedeelte tussen de Grenadiersstraat en de Schoonstraat en in de Schoonstraat het weggedeelte tussen de Hoogstraat en 't Dorp aangewezen als blauwe zone. Verder zullen de volgende parkeerterreinen tot de blauwe zone gaan behoren:
- parkeerterrein van Albert Heijn;

- parkeerterrein van C1000;

- parkeerterrein bij Bruna;

- parkeerplaatsen rondom Lidl.
Binnen de parkeerschijfzone geldt een maximale parkeerduur van twee aaneengesloten uren. Deze parkeerregeling is van kracht van maandag tot en met zaterdag tussen 9.00 en 18.00 uur. De regeling heeft daardoor weinig effect op de inwoners van het gebied. Bewoners binnen het gebied die geen parkeerplaats op eigen terrein hebben, kunnen een ontheffing aanvragen voor lang parkeren in de parkeerschijfzone. Voor de langparkeerder zijn er inmiddels extra parkeerplaatsen gerealiseerd achter de Eijnderic. Deze langparkeerplaatsen worden aangeduid met groene verwijzingsborden met de tekst `lang parkeren'.

Wat kunt u concreet verwachten?
De volgende maatregelen worden voorafgaand aan en tijdens de verkeersproef uitgevoerd.

- Er worden diverse verkeersborden geplaatst, verplaatst en verwijderd in 't Dorp en in de Schoonstraat.

- Er zijn verkeerstellers (grijze kasten) op lantaarnpalen geplaatst om de verkeersgegevens te meten.

- Er wordt een blauwe markering aangebracht in het centrumgebied van Heesch. Hier mag van maandag tot en met zaterdag tussen 9.00 en 18.00 uur maximaal twee aaneengesloten uren geparkeerd worden.
- Er worden groene verwijzingsborden geplaatst naar de locatie voor lang parkeren.

Meer informatie
De gemeente Bernheze informeert inwoners, ondernemers en bezoekers door de verkeersplannen, (schets)ontwerpen en andere documenten op een speciaal ingerichte pagina op de website te plaatsen. Voor meer informatie klikt u hier.

Aangezien er door de verkeersproef veel verandert in het centrum van Heesch, begrijpen wij dat u nog vragen heeft. Mocht u, na het raadplegen van de stukken nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met mevrouw E. Pasban, telefoon (0412) 45 88 88. Te downloaden:

* Plan van aanpak Verkeersproef centrum Heesch.pdf (394,26 KB)

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35