Gemeente Bernheze


Jeugdgemeenteraad kiest voor `Bernefiet'

jeugdgemeenteraad

De leerlingen van klas 4 van Gymnasium Bernrode uit Heeswijk-Dinther zijn op 9 februari 2010 de hele dag als raadsleden aan het werk geweest in het gemeentehuis van de gemeente Bernheze.

Na de opening door de burgemeester en een toelichting van de dagcoördinator van het Instituut voor Publiek en Politiek, gingen de leerlingen in groepen aan de slag met het verzinnen van een projectvoorstel. Zij moesten hierbij rekening houden met het thema van die dag: `Jongeren voor jongeren'. Aan het deskundigenpanel, dat bestond uit het voltallige college, een beleidsmedewerker van de gemeente en een jongerenwerker van Stichting Vivaan, werden veel vragen gesteld, waarna de groepen weer verder konden met de uitwerking van hun project. Raadsleden hebben de groepen van advies voorzien tijdens de `Meet 'n Greet de Raad'.

's Avonds was er een echte jeugdraadsvergadering met burgemeester J. Heijmans als voorzitter. De publieke tribune zat helemaal vol met leerlingen, ouders, docenten, raads- en collegeleden. Alle groepen presenteerden hun projectvoorstel, waarna een pittig debat losbarstte. De leerlingen lieten zien dat zij veel van de dag geleerd hadden en duidelijk was dat zij goed voorbereid waren op kritische vragen van andere fracties. Na meerdere spannende stemrondes, compleet met een schorsing zodat de fracties bij elkaar om stemmen konden lobbyen, kwam er uiteindelijk een winnend project uit de bus. Het project van groep drie met als titel `Bernefiet' wordt binnen een jaar op een zomerse zaterdagavond uitgevoerd. Voor de uitvoering heeft de gemeente Bernheze EUR 1.250,- ter beschikking gesteld.

Gedurende de hele dag was ook een persgroep actief. Zij hebben interviews gehouden met hun medeleerlingen, medewerkers in het gemeentehuis en mensen op straat in Heesch. Aan het einde van de avond werd het persmagazine uitgereikt.

De leerlingen zijn de hele dag gevolgd door een filmploeg van de Bernhezer Omroep Stichting. WanTV zendt een compilatie van de dag uit op donderdag 11 februari om 18.00 en 19.00 uur, vrijdag 12 februari om 19.00 en 20.30 uur, zaterdag 13 februari om 18.30 en 19.00 uur en zondag 14 februari om 18.30 en 19.00 uur.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35