Dura Vermeer geopend

Zoetermeer - 10 februari 2010

Stadsboerderij De Weidemolen in Oosterheem officieel geopend

Dura Vermeer Bouw Heyma en Dura Vermeer Bouw Leidschendam hebben Stadsboerderij De Weidemolen in de wijk Oosterheem te Zoetermeer officieel geopend.

De stadsboerderij bestaat uit een grote stal en weides voor de boerderijdieren en een publieksgebouw voor tentoonstellingen en natuurlessen. Op het terrein is ook een wijktuin met ruimte voor 700 schooltuinen. De boerderij is klimaatneutraal gebouwd. Dat wil zeggen dat het evenveel energie gebruikt als opwekt. Hiervoor zijn voorzieningen aangelegd zoals een warmtepomp, zonnepanelen en een vegetatiedak.

Warmtepompsysteem
Het warmtepompsysteem onttrekt warmte aan de aarde. Hiervoor worden leidingen de grond ingebracht waardoor vloeistof gaat stromen die zich laat verwarmen door de aarde. Het mooie van een warmtepompsysteem is dat het systeem ook andersom kan werken om het gebouw te koelen. Er wordt zodoende bespaard op zowel de verwarming van het gebouw als op het aanleggen van airconditioning. Bij normale omstandigheden levert een warmtepompsysteem doorgaans ongeveer een besparing van 50% op het energieverbruik en heeft daarmee een groot aandeel in de reductie van CO2-uitstoot. Een warmtepompsysteem zorgt naast verwarming van het gebouw ook voor warm tapwater. De directe noodzaak voor de aanleg van een gasaansluiting vervalt daarmee. De stadsboerderij in Oosterheem zal om deze reden geen gasaansluiting krijgen.