Raad van State


woensdag 10 februari 2010

Zitting over de boete die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) heeft opgelegd aan een Amsterdams bedrijf. De minister heeft dat gedaan, omdat de Arbeidsinspectie heeft geconstateerd dat er een Amerikaanse man werkzaam was voor het bedrijf, zonder dat hij beschikte over een tewerkstellingsvergunning. De minister heeft het bedrijf een boete van EUR 9.500 opgelegd. Het bedrijf ging tegen de boete in beroep bij de rechtbank in Amsterdam. Die oordeelde in augustus 2009 dat de man geen arbeid verrichte voor het bedrijf. Hij was namelijk alleen maar als installateur van een softwarefabrikant aan het werk bij het bedrijf. Volgens de rechtbank was de minister daarom niet bevoegd om een boete op te leggen. De minister is het hier niet mee eens en komt tegen de uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200907622/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

11.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van het wijzigingsplan 'Ontwikkelingslocatie
Nieuwstraat-Willibrorduslaan' van de gemeente Eersel. Het plan maakt de bouw van een wooncomplex mogelijk. Het complex bestaat uit twintig woningen, een parkeerkelder, commerciële ruimten op de begane grond en twee starterswoningen. Het complex wordt ruim dertien meter hoog. Een aantal omwonenden verzet zich hiertegen en komt tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het niet eens met de omvang, hoogte en massaliteit van het wooncomplex. Volgens hen past dit gebouw niet in de landelijke omgeving van Eersel. Ook zouden er te weinig parkeerplaatsen worden aangelegd. (zaaknummer 200905097/1)

12.30 uur

Zitting over de afwijzing door het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+ van het verzoek van De Theatercompagnie om subsidie voor een aantal zaalproducties voor de periode 2009-2012. Het fonds heeft het verzoek afgewezen na een negatief advies van de Adviescommissie Theater. Volgens het fonds is de artistieke kwaliteit van De Theatercompagnie onvoldoende. De Theatercompagnie heeft tegen de afwijzing van het subsidieverzoek beroep ingesteld bij de rechtbank in Amsterdam. Zij vindt dat twee leden van de adviescommissie vooringenomen waren. Een van hen is lid van de Raad van Toezicht van de Toneelgroep Amsterdam waarmee De Theatercompagnie pogingen tot fuseren heeft gedaan. De ander is directeur van stichting Likeminds die ook een subsidieverzoek heeft ingediend. Volgens De Theatercompagnie heeft de afwijzing van de subsidie onomkeerbare gevolgen voor de beschikbaarheid van het artistiek kapitaal: de acteurs en de artistiek leider zijn op dit moment nog beschikbaar voor de geplande producties, maar aan die beschikbaarheid komt een einde als zij niet op korte termijn bij De Theatercompagnie aan het werk kunnen. Bovendien is De Theatercompagnie van mening dat zij het risico van reputatieschade loopt en verlies van zichtbaarheid bij het publiek als zij geen voorstellingen kan geven. De rechtbank in Amsterdam heeft in oktober 2009 een eerder beroep van De Theatercompagnie gegrond verklaard, omdat de afwijzing door het fonds niet zorgvuldig tot stand was gekomen. Dit kwam volgens de rechtbank doordat de schijn van belangenverstrengeling was ontstaan doordat de directeur van de stichting Likeminds lid was van de adviescommissie. (zaaknummer 200909482/1)