Gemeente Utrecht


2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
27 Vragen van mevrouw G.A. Oskam
(ingekomen 10 februari 2010)


Op de Ina Boudier Bakker-laan staat het grootste woonwagenkampje van Utrecht, met 15 woonwagens. Eromheen is en wordt veel gebouwd. Daarover is al veel contact geweest met de gemeente Utrecht, Portaal en de verschillende bouwbedrijven. Het verlies van privacy vanwege de bouw van de appartementen ten zuiden van het woonwagenkampje heeft geleid tot een planschade. Bij de bouw van het binnenkort te openen winkelcentrum, was er eigenlijk geen overlast vanwege een prima overleg tussen woonwagenbewoners en de bouwer van het winkelcentrum.

Aan de overkant, op de plek van het voormalige Meerstroomcollege, wordt nu het Stedelijk Gymnasium gebouwd op de plek waar eerder het Centraal College gepland stond. Er is, ondanks aandringen daartoe, geen vooropname geweest. Die vooropnames zijn wel gedaan bij de bouw van bv. het winkelcentrum. Op basis daarvan heeft de bouwer van het winkelcentrum gekozen voor boren i.p.v. heien. Er is, tegen het advies van de gemeente en van de aannemer, door de opdrachtgever van de bouw van het Stedelijk Gymnasium echter besloten om te heien i.p.v. te schroeven. De woonwagens vertonen sinds de start van het heien scheuren, verzakkingen en klemmende deuren en ramen..

Dit alles leidt D66 tot de volgende vragen:
1. Welke bouwvergunning is afgegeven voor het heien bij het Stedelijk Gymnasium en waarom?
2. Is er tijdens de bouw, tijdens het heien, een bouwinspecteur geweest van de gemeente die de vergunning heeft gecontroleerd?
3. Zijn er metingen verricht van de trillingen die door het heien zijn veroorzaakt?
4. Bij vragen van D66 t.a.v. de ABC-straat bleken de trillingen boven de toegestane norm uit te zijn gegaan. Hoe wordt hier op toegezien door de gemeente?
5. De gemeente heeft de opdrachtgever van de bouw, NUOVO, geadviseerd op niet te heien. Waarom? Hoe is dit advies met NUOVO gecommuniceerd? Is er daarna overleg geweest met NUOVO?
6. Welke rol speelt de gemeente, als eigenaar van de grond waarop de woonwagens staan, in deze zaak?
7. Portaal heeft aangeboden om een rol te spelen in het oplossen van de problemen. Wil de gemeente dat ook doen?
8. Is er overleg geweest met de woonwagenbewoners over de bouwwerkzaamheden? Er staat, hopelijk op niet al te lange termijn, ook nog de bouw van een studentencomplex op stapel op de plaats van het huidige KPN-gebouw. Hoe wil de gemeente overlast bij de bouw voor de woonwagenbewoners hiervan voorkomen?


---- --