Gemeente Utrecht

Groei-op-boekjes voor Utrechtse aanstaande ouders

Aanstaande ouders in Utrecht ontvangen voortaan van hun verloskundige nieuwe Groei-Op-boekjes: 'Zwangerschap en kraamtijd' en 'Borstvoeding'. Wethouder Rinda den Besten (Jeugd, Volksgezondheid) overhandigt de eerste boekjes op 12 februari aan aanstaande ouders.

De gemeente vindt het belangrijk dat (aanstaande) ouders goede informatie ontvangen over het opgroeien en opvoeden van hun kind. De nieuwe boekjes dragen hier aan bij. Ze sluiten aan bij het boekje: Groei-op '0-4', dat al door de consultatiebureau's wordt gebruikt. De boekjes sluiten ook aan bij de website van het CJG in Utrecht: www.jeugdengezinutrecht.nl.

Boekjes en internet
Aanstaande ouders kunnen bijhouden hoe hun kindje zich ontwikkelt in de zwangerschap. In de boekjes staat ook alles over het geven van borstvoeding en andere aspecten van het ouderschap. Bij de boekjes hoort de website: www.groeiop.nl. Het forum op internet biedt ouders de mogelijkheid met andere ouders te discussiëren over onderwerpen zoals zwanger zijn, voeding en kinderpartijtjes. Op de website staan ook filmpjes over bijvoorbeeld positief contact maken met de baby. De boekjes zijn ontwikkeld en beproefd door GGD Den Haag.

Zorg voor (aanstaande) ouders en kind
De Groei-op-boekjes passen in het programma 'Zorg voor (aanstaande) ouders en kind' van Utrecht Gezond! Dit programma zorgt voor meer samenhang in het aanbod voor prenatale zorg, bevalling en zorg voor pasgeboren kinderen. Daarnaast wordt de samenwerking tussen professionals gestimuleerd.