Haags-Turks Festival: Literaire avond met o.a. Funda Müjde, Senay Özdemir


DEN HAAG, 20100205 -- Het Turkse Festival Den Haag zal een startpunt zijn van een verdere verdieping van de culturele relaties tussen Nederland en Turkije en in het bijzonder van Hagenaars van verschillende afkomst onderling. Het Turkse Platform Den Haag organiseert daarom voor de eerste keer het Haags Turks Festival van 9 tot en met 13 februari 2010 op verschillende locaties in de stad. Het literaire onderdeel van het festival vindt op 10 februari 2010 in de Centrale Bibliotheek plaats.

Verdieping culturele relaties

De Turkse cultuur heeft de laatste tijd veel interesse onder Nederlanders. Niet alleen festivals en concerten worden druk bezocht, maar ook veel Nederlanders gaan naar Turkije op vakantie en sommigen kopen zelfs een tweede huis daar. In het leven van een Turkse Hagenaar spelen zowel de Turkse als Nederlandse cultuur een grote rol. De derde generatie groeit op in Nederland en Den Haag is voor hen de eerste thuisstad. Voor de eerste en tweede generatie ligt dit anders. Zij zijn nog veel meer geworteld in de Turkse cultuur en zoeken naar een weg om met deze culturele bagage te integreren in de Nederlandse maatschappij.

Literaire avond

Het literaire onderdeel van het festival vindt op 10 februari 2010 in de Centrale Bibliotheek plaats. De avond wordt geopend met een literair concert door de dichteres Gulümser Kalender. De mezzo-sopraan Ecehan Kalender zingt o.a. liederen van de componist Sabahattin Kalender. Hatice Bölek Tokgöz gaat hierna in gesprek over Turks-Nederlandse literatuur met schrijvers en journalisten zoals Funda Müjde, Ibrahim Eroglu, Senay Özdemir en Özkan Gölpinar. Zij gaan in op de vraag wat is het belang is van een moedertaal. Wat zijn de verschillen in de manier waarop geschreven of wordt gelezen?

Er is gelegenheid tot het stellen van vragen door het publiek. De avond wordt afgesloten met een voordracht door Senay Özdemir uit haar debuutroman 'Harsclub' en een signeersessie. In januari kunt u een programmaboekje, o.a. bij de bibliotheekvestigingen op halen voor meer informatie over het gehele festival met diverse aankondigingen rondom activiteiten op het gebied van muziek, dans, literatuur en film.

op woensdag 10 februari 2010, 19:15 - 21:30 uur
Centrale Bibliotheek
website: www.htfestival.nl
prijs leden: gratis
prijs niet-leden: gratis

# heeft als onderdelen: Workshop gedichten schrijven voor kinderen
(9+) tijdens Turkije Festival
(www.dobdenhaag.nl/agenda/default.asp?red=detail&id=8046)

Het Haags Turks Festival





ingezonden persbericht