Technische Universiteit Eindhoven

SuperTU/esday over digitale veiligheid

Geplaatst: 20 januari, 2010

Online bankieren is de normaalste zaak van de wereld geworden. Maar hoe veilig is dat eigenlijk? Welke technologie wordt gebruikt om onze internetgegevens te beveiligen? Op 11 februari houdt de TU/e hierover een gratis toegankelijke dag met lezingen, workshops en tentoonstellingen.

Dankzij de vele toepassingen van internet en de opkomst van computers, mobieltjes en smartphones, worden digitale beveiligingstechnieken steeds crucialer. Gevoelige gegevens mogen niet op straat komen te liggen. Waar zitten de zwakke punten van de informatiemaatschappij? Hoe kunnen problemen worden opgelost? Daarover gaat de SuperTU/esday van donderdag 11 februari in het Auditorium van de TU Eindhoven. Het complete programma staat op www.supertuesday.nl.

Codes kraken
Het programma biedt voor iedereen wel iets interessants. Zo kunnen vwoers een workshop volgen waarin ze leren hoe je een code kunt kraken. Ook krijgen ze uitgelegd hoe je toch een geheime sleutel kunt afspreken, als je denkt dat je wordt afgeluisterd.

Iedereen is welkom om de Super TU/esday te bezoeken. De stand van de techniek komt aan de orde, en juridische, sociale en psychologische aspecten van digitale veiligheid worden belicht. De dag bestaat uit Nederlandstalige en Engelstalige onderdelen.

Identiteitsdiefstal
Thrillerschrijver Charles den Tex, meermalen bekroond met de Gouden Strop zal een inleiding houden over identiteitsdiefstal, gevolgd door een forumdiscussie over dit onderwerp met specialisten uit diverse disciplines. Naast Den Tex zijn er nog twintig andere sprekers.

Geheimschriften
Op 11 februari zijn op de TU/e ook unieke historische stukken te zien, zoals de legendarische Enigma en ander codeermateriaal van het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (de Nederlandse geheime dienst). De Enigma was het apparaat waarmee de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog geheime boodschappen verzonden. Ook zijn er allerlei bijzondere, historische geheimschriften te zien. Een week lang (8 tot 12 februari) is de TU Eindhoven een dependance van het Scryption, een museum dat zich richt op aspecten van schriftelijke communicatie.