Debat Nederlands Genootschap Sociale Zekerheid m.m.v. de Baliegroep

27/01/2010 13:26

Wissenraet van Spaendonck

Persbericht

Het Nederlands Genootschap Sociale Zekerheid organiseert m.m.v. de Baliegroep een debat over ontvoogde verhoudingen en kracht van mensen.

Tilburg, 27 januari 2010. Het Nederlands Genootschap Sociale Zekerheid (NGSZ) organiseert m.m.v. De Baliegroep op 11 februari 2010 bij de SER een debat over ontvoogde verhoudingen en kracht van mensen: Naar een hervormingsagenda voor de arbeidsverhoudingen.

Op 11 november publiceerde De Baliegroep het Manifest 'Ontvoogde verhoudingen, kracht van mensen Naar een hervormingsagenda voor de arbeidsverhoudingen'. Kern van het manifest is dat de bestaande arbeidsverhoudingen onvoldoende steun en ruimte bieden aan grote groepen werkenden op de arbeidsmarkt. Aan de groeiende groep zelfstandig werkenden, aan de outsiders op de arbeidsmarkt, maar ook aan de insider wiens 'vaste' contract niet bestand is tegen economische teruggang.

De Baliegroep bepleit een nieuw arbeidsbestel dat niet alleen investeert in werkenden (zzp'er, werknemer, flexwerker), maar hen ook steunt en bescherming biedt. Uitgangspunt is de kracht van het zelfstandige individu dat zich kan versterken via zelf gekozen collectiviteiten.

Doel van de bijeenkomst is om samen met De Baliegroep het manifest te bespreken en de agenda voor de vernieuwing van de arbeidsorganisatie en arbeidsverhoudingen verder in te vullen. In het debat zal onder meer aandacht worden gegeven aan de volgende thema's: de ontwikkelingen in de arbeidsorganisatie, de opkomst flexwerkers en zzp'ers, het vraagstuk van outsiders en solidariteit en de bestaande en nieuwe collectiviteiten. Gevolgd door een slotdebat over de vraag: wat is de agenda voor de vernieuwing van de arbeidsorganisatie en de arbeidsverhoudingen?

Aan het einde van de bijeenkomst zal het boekje over het manifest aangeboden worden aan hoofdrolspelers in de Nederlandse polder: Bernard Wientjes (VNO-NCW) en Agnes Jongerius (FNV)

En verder met medewerking van:

Jan Laurier (LCR)

Aukje Nauta (UvA)

Kick van der Pol (Boaborea)

Rutger Groot Wassink (FNV Zelfstandigen, GroenLinks)

Ronald de Leij (DECP)

en Tof Thissen (NGSZ)





http://www.ngsz.nl