Universiteit van Tilburg

Persbericht 11 februari 2010

Leo van der Tas benoemd tot hoogleraar Financial Accounting

De Universiteit van Tilburg heeft prof. dr. Leo van der Tas met ingang van 1 februari 2010 benoemd tot parttime hoogleraar Financial Accounting. Van der Tas is deskundig op het terrein van internationale financiële verslaggeving.

De huidige financiële crisis heeft weer aangetoond dat geen enkele economie immuun is voor een globale crisis en dat slechts een gecoördineerde aanpak effectief kan zijn. Ook is gebleken hoe belangrijk transparantie is omtrent de financiële positie en prestaties van ondernemingen en financiële instellingen in het bijzonder. De crisis heeft tevens de discussie aangewakkerd of transparantie onder omstandigheden plaats moet maken voor bescherming van consument en spaarder. Internationale normen voor financiële verslaggeving zijn hierbij cruciaal. Leo van der Tas is een van de weinigen die de institutionele krachten van deze internationale verslaggevingspraktijk en de daaruit voortvloeiende regels kunnen doorzien.

Aan de Universiteit van Tilburg zal van der Tas onderzoek gaan verrichten naar de internationale aspecten van financiële verslaggeving. Onderwerpen van onderzoek zijn bijvoorbeeld verbetering van de vergelijkbaarheid van financiële verslaggeving door internationale normering. Volgens Van der Tas zal dit niet alleen het beslissingsproces bij analisten verbeteren, maar ook voorkomen dat verschillen in regelgeving leiden tot verstoring van concurrentieverhoudingen. Daarnaast heeft internationale standaardisatie effecten op financiële markten en het gedrag van bestuurders van ondernemingen. Verder zal Van der Tas financiële verslaggeving doceren en mede sturing geven aan het Financial Accounting onderwijs in de masteropleiding van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen.

Prof. dr. L.G. (Leo) van der Tas (1960) studeerde economie en accountancy aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is sinds 1989 registeraccountant. Hij is partner bij Ernst & Young Accountants LLP in Rotterdam, waar hij sinds 1991 werkt, en sinds 2000 parttime IFRS Technical Director bij Ernst & Young Global te Londen.

Van der Tas promoveerde in 1992 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op de Europese harmonisering van financiële verslaggeving. Van 1985 t/m 1989 was hij onderzoeker bij het departement Financial & Management Accounting aan de Erasmus Universiteit en sinds 1993 is hij aan dezelfde universiteit (parttime) hoogleraar Financial Reporting. Van der Tas is nauw betrokken bij de organisatie die verantwoordelijk is voor de totstandkoming van internationale normen voor financiële verslaggeving (de international Accounting Standards Board). De UvT-leerstoel Financial Accounting is gevestigd bij het departement Accountancy van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen.