Gemeente Lelystad

Nestkasten voor verzorgingshuizen

Woensdag 10 februari 2010

Bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen zijn niet altijd mobiel en dat betekent dat de Lelystadse natuur voor hen vaak ontoegankelijk is. Daarom worden er dit voorjaar, dankzij een door de plaatselijke afdeling van het IVN aangedragen voorstel, enkele tientallen nestkasten aan en bij de instellingen opgehangen.

Eerste nestkast

Op deze manier breng je een stukje natuur dichterbij. Maandag 15 februari hangt wethouder Willem de Jager de eerste nestkast op bij verpleeghuis `Het Laar`.

Lelystad-Vogelstad

Allerlei kleine activiteiten maken bewoners bewust van al die vogels die vaak vlak in de buurt te zien zijn. Het ophangen van 50 nestkasten is een van de laatste activiteiten in het kader van het project `Lelystad-Vogelstad'. De kasten zijn gemaakt en worden opgehangen door enthousiaste leerlingen van De Steiger, school voor praktijkonderwijs, samen met IVN-leden. Het hout is door de gemeente beschikbaar gesteld.

Mezen

De nestkasten zijn vooral geschikt voor mezen. Kool- en pimpelmezen komen volop in de menselijke omgeving voor. Het zijn holenbroeders, die graag gebruik maken van een nestkastje. Een koolmees heeft een zwarte pet, een pimpelmees een blauwe pet. Het is prachtig om te zien hoe druk de volwassen mezen zijn met hun nest, eieren en jongen. Soms maken ze twee nesten per jaar en in de winter worden de kasten gebruikt als plek om te schuilen en beschut te zitten. Op ijzige winterdagen kan een klein vogeltje tot 25% van zijn lichaamsgewicht verliezen!

Veel vogels

Lelystad is een natuurrijke stad. In die natuur leven per jaar rond zo'n 120 verschillende soorten vogels. Er zijn vogels die hier het hele jaar blijven (standvogels). Sommige vogels komen alleen in de winter (wintergasten), omdat het hoge noorden blijkbaar te koud en te guur voor ze is. Andere vogels (zomergasten) komen in de zomer naar Lelystad om hier te broeden.

Bomen en bossen

Na 21 maart 2010 gaat het `Jaar van de Lelystadse Bomen en Bossen' van start.

---