Gemeente Zwolle

Meer terrassen en minder auto's op Nieuwe Markt

Minder auto's en parkeerplaatsen, meer ruimte voor terrassen, groen en eenrichtingsverkeer. De gemeente wil dit jaar beginnen met de herinrichting van de Nieuwe Markt.

In samenspraak met bewoners en ondernemers is een programma van eisen opgesteld voor de aanpak van het plein. Burgemeester en wethouders zien de plannen voor de Nieuwe Markt zitten. Het vaststellen van het programma van eisen door het college is een belangrijke stap om te komen tot de herinrichting. Samen met de klankbordgroep van bewoners en ondernemers, die al langer betrokken is bij de plannen, wordt op basis van het programma van eisen een concreet ontwerp gemaakt.

Aantrekkelijk

Nu al is duidelijk dat het binnenstadplein een aantrekkelijke uitstraling krijgt, met een sfeervol karakter. De herinrichting komt voort uit het Ontwikkelprogramma Binnenstad 2015. Dat programma zet in op het versterken van Zwolle als regionaal koop- en ontmoetingscentrum.

Eerder heeft de gemeenteraad al aangegeven dat het centrum van Zwolle prettiger wordt voor bewoners en bezoekers als de binnenstad autoluw wordt. Als onderdeel van die aanpak kunnen de betaalde parkeerplaatsen op de Nieuwe Markt plaats maken voor onder meer extra groen, extra terrasruimte en fietsenstallingen voor ongeveer honderd fietsen. Onderzocht wordt of de kleinschalige terrassen komen op het middengedeelte van het plein of op de verbrede stoepen voor de horecagelegenheden aan het plein.

Eenrichtingsverkeer

Voor de ontsluiting van het plein en dit deel van de binnenstad blijft gemotoriseerd verkeer mogelijk over de Nieuwe Markt: er wordt eenrichtingsverkeer ingesteld, vanaf het Gasthuisplein richting de Sassenstraat. Er wordt nog onderzocht hoe laden en lossen bij het plein het beste geregeld kan worden. Wat ook nog uitgezocht wordt is of het trottoir en de rijbaan van de Nieuwe Markt dezelfde hoogte moeten krijgen, of dat een hoogteverschil tussen beide meer voordelen heeft.

De verwachting is dat een definitief ontwerp voor de Nieuwe Markt nog voor de zomer klaar is.