Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 11 februari 2010

Energiebesparing openbare verlichting door gebruik LED-lampen

Wethouder Simon Binnendijk vervangt aan de Wognumsebuurt oude natriumlampen door nieuwste generatie LED-lampen. Dit is de eerste LED-verlichting in Alkmaar. Hiermee wordt besparing gerealiseerd van 40% op het energieverbruik van de openbare verlichting in de Wognumsebuurt.

De gemeente Alkmaar heeft al jaren het milieu als speerpunt bij de uitvoering van onderhoud en sanering van de openbare verlichting. Veel armaturen zijn voorzien van energiezuinige PLL-lampen. Met de komst van de verbeterde LED-lamp kan op het energieverbruik van de Alkmaarse openbare verlichting nog verder worden bespaard.

Additionele energiebesparing

Bij toekomstig onderhoud zal deze zuinige LED-verlichting ook in andere straten worden toegepast. Hierbij wordt gekeken naar de mogelijkheden om de verlichting te dimmen op daarvoor geschikte locaties. Het dimmen van verlichting levert een additionele energiebesparing op. Binnen Alkmaar wordt al op een aantal toegangswegen en industrieterreinen de verlichting 's avonds laat gedimd.

De nieuwe LED-verlichting heeft een nauwkeurigere "afstraling". Dit betekent dat de lichtbundel alleen dat deel van de straat verlicht, dat verlicht moet worden en niet in woonkamers van aanliggende huizen schijnt.

Gefaseerde intreding

De oude verlichting aan de Wognumsebuurt werd elke 1,5 jaar vervangen. De nieuwe LED-lamp heeft een levensduur van 20 jaar. Dit betekent dat er in dezelfde periode 12 lampen minder naar de afvalberg worden afgevoerd. De LED-lampen zijn duurder dan de oude lampen en ook de armaturen moeten worden aangepast. Dit vereist veel geld. Daarom zal de LED-verlichting gefaseerd zijn intrede doen in het Alkmaarse straatbeeld.

De gemeente Alkmaar wil de komende jaren ervaring opdoen met LED-verlichting en andere nieuwe verlichtingstechnieken.