Gemeente Enschede

De gemeente Enschede heeft in 2009 aan bedrijven in totaal 3,3 hectare bedrijfsgrond verkocht.

Ondanks recessie wel investeringen door bedrijfsleven

De gemeente Enschede heeft in 2009 aan bedrijven in totaal 3,3 hectare bedrijfsgrond verkocht. Van de veertien overeenkomsten betrof het dertien bedrijven uit Enschede. In 2008 verkocht de gemeente nog 8,8 hectare, maar gelet op de economische situatie is het resultaat over 2009 goed te noemen, ondanks een prognose voor 2009 van vier hectare. De nieuwe kavels worden gebruikt voor uitbreiding op de bestaande locatie of voor verplaatsing van het bedrijf. In totaal hebben de veertien bedrijven 590 mensen in dienst. Hoeveel extra werkgelegenheid gemoeid is met de uitbreidingen is pas volgend jaar vast te stellen. Voor dit jaar lopen 28 aanvragen voor bedrijfskavels met een totaal oppervlakte van 6,3 hectare. Op dit moment is nog 36 hectare direct beschikbaar op onder andere de bedrijventerreinen Roombekerveld, Josink Es, Hardick en Seckel en Unisson in Boekelo.

De gemeente Enschede voert al jarenlang een consistent beleid voor de ontwikkeling van bedrijventerreinen en dit lijkt ook in nu economisch minder tijden te werken. In het algemeen blijkt dat er nog steeds belangstelling is voor bedrijfsgrond. Kenmerkend voor de ontwikkeling van bedrijventerreinen zijn vooral de lange planning en voorbereiding. Een gemeente moet vooruit kijken naar de verwachte vraag en ondernemers hebben tijd nodig voor de plannen en de financiering.

Geen te ruime jas voor Enschede
De gemeente Enschede volgt de beleidslijnen van Rijk en provincie en houdt zich aan de afspraken met de Netwerkstad. Zo moeten eerst de lege plekken in de stad worden gebruikt. Daarna moet gekeken worden naar herstructurering van bestaande bedrijventerreinen en tenslotte mag pas een nieuw terrein worden ontwikkeld. En ook voor deze ontwikkeling komt pas toestemming van de provincie als de behoefte is aangetoond. Enschede heeft zelfs iets minder terreinen in ontwikkeling dan de behoefte die door onderzoek van de provincie is gebleken. De steden van de Netwerkstad, Hengelo, Almelo, Borne, Oldenzaal en
Enschede, werken nauw samen op gebied van bedrijventerreinen en kantoren. Zo is in 2009 een gezamenlijk onderzoek gehouden naar de bestaande kantorenmarkt en wordt samen opgetrokken op het gebied van marketing en verkoop. Dit jaar starten de steden een onderzoek naar de behoefte en aanbod van bedrijventerreinen tot 2030-2040. Het meest bekend voorbeeld van samenwerking is het XL Businespark Twente in Almelo.

Mix van kavels
Om aan de vraag naar bedrijventerreinen te kunnen voldoen, moet de gemeente verschillende soorten terreinen op voorraad en in ontwikkeling hebben. De vraag van ondernemers naar een stuk grond is net zo divers als het bedrijfsleven zelf. De ene ondernemer wil een grote kavel, de andere juist een kleine. Andere ondernemers zoeken specifieke bedrijventerreinen, waar bijvoorbeeld zware industrie gevestigd mag worden of waar de buren werkzaam zijn in de creatieve sector. Om aan de vraag te kunnen voldoen is altijd een zekere voorraad nodig en daarom liggen er altijd kavels braak. Binnen Twente zijn wel afspraken gemaakt, dat als een bedrijf niet binnen de eigen gemeente geholpen kan worden, dat deze dan wordt doorverwezen. Voor het Businesspark XL geldt dat alle bedrijven met een vraag naar 2 ha of meer wordt doorverwezen.

Geplaatst: 11 februari 2010.

11 februari 2010