Gemeente Den Haag

Datum
11 februari 2010

Den Haag wil betere hulp voor mannenprostitutie

De gemeente Den Haag wil de hulpverlening voor mannelijke prostituees in de stad verbeteren. Wethouder Bert Van Alphen heeft de Haagse Stichting Hulp en Opvang Prostitutie en Mensenhandel (SHOP) daartoe opdracht gegeven. Er is nauwelijks zicht op mannenprostitutie. Uit onderzoek blijkt dat er steeds minder contact is tussen mannen op zogenoemde 'zones', terwijl het contact op internet juist toeneemt.

Den Haag is de eerste gemeente die onderzoek heeft laten doen naar de aard en omvang van mannenprostitutie. Belangrijkste conclusie is dat in de regio Den Haag zo'n vierhonderd meerderjarige mannen als prostitué werken. Ongeveer driehonderd mannen hebben alleen contact met mannen. De overige honderd mannen laten zich als 'gigolo' inhuren door vrouwen.

Internet
Zo'n 78 procent van de mannelijke prostituees werkt sinds de legalisering van de prostitutie
in 2000 via internet. Steeds minder mannen leggen contact op homo-ontmoetingsplaatsen.
Er is een flinke toename van het gebruik van webcams en chatboxen.

Hulpverlening
Hulpverleners hebben weinig zicht op mannenprostitutie. Dat komt mede door het 'dubbele taboe' waar de mannen mee te maken hebben.
Betaalde seks is omstreden en er is schaamte voor de homoseksualiteit. Juist daarom wil de gemeente Den Haag mannelijke prostituees beter in beeld krijgen.

'Ik vind het goed dat we nu meer weten over deze groep mannen. Vooral omdat zij grote veiligheids- en gezondheidsrisico's lopen. Hulpverleners moeten weten dat deze groep bestaat en daar dus heel alert op zijn,' aldus wethouder Van Alphen.
SHOP is bezig met het ontwikkelen van een speciale hulp-op-maat-aanpak.

Minder dwang
Mannelijke prostituees zijn in tegenstelling tot vrouwen minder vaak het slachtoffer van uitbuiting en dwang. Velen van hen doen het werk als bijverdienste.
Er is maar een kleine groep mannen die door de prostitutie volledig in het eigen levensonderhoud kan voorzien.



Gemeente Den Haag