TenneT


Voorbereidende werkzaamheden Randstad 380 kV Zuidring

11-02-2010 Elektriciteitstransporteur TenneT kan beginnen met enkele noodzakelijke voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van de nieuwe hoogspanningsverbinding door de zuidelijke Randstad tussen Wateringen en Bleiswijk. Dit blijkt uit een uitspraak van de Raad van State naar aanleiding van een zitting over de vaststelling door de minister van EZ en de minister van VROM van het rijksinpassingsplan 'Zuidring Wateringen - Zoetermeer (380 kV-leiding)'.

Met het project Randstad380 kV voorzien het ministerie van Economische Zaken en TenneT in een fasegewijze aanleg van een noodzakelijke hoogspanningsverbinding in de Randstad, verdeeld over een zuidring en een noordring. De nieuwe verbinding is van belang voor de toekomstige leveringszekerheid in de Randstad. De Raad van State geeft TenneT toestemming enkele voorbereidende werkzaamheden te beginnen.

Uit oogpunt van urgentie wil TenneT enkele cruciale voorbereidingen doen om de uiteindelijke verbinding tijdig te realiseren. Het gaat hierbij om voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van twee opstijgpunten nabij mast 14 (ten westen van de wijk Tanthof in Delft) en nabij mast 32 (ten oosten van de wijk Tolhek in Pijnacker). Deze werkzaamheden bestaan onder meer uit het verwijderen van groen (gras en struiken) en gereedmaken van de grond voor de aanleg van de opstijgpunten. Hierbij wordt zand gestort, dat een bepaalde zettingsperiode nodig heeft. Later zullen ook fundatiewerken plaatsvinden (waaronder heiwerkzaamheden). Naast de opstijgpunten wil de elektriciteitstransporteur in maart 2010 in Delft archeologisch veldonderzoek uitvoeren dat nodig is om uiteindelijk het ondergrondse deel van de verbinding te kunnen aanleggen.

Bodemprocedure
Vanwege de complexiteit van de zaak heeft de Raad van State voor het overige de besluiten geschorst totdat uitspraak wordt gedaan in de bodemprocedure. Vanwege het grote maatschappelijke belang mag TenneT wel starten met de voorbereidende werkzaamheden. Voor de overige werkzaamheden zal TenneT niet voor september 2010 (het einde van het broedseizoen) beginnen met de feitelijke bouw- en aanlegwerkzaamheden aan het bovengrondse- en/of het ondergrondse tracé van de 380 kV-verbinding. Naar verwachting is er dan ook een uitspraak van de Raad van State in het kader van de bodemprocedure.

Communicatie
TenneT houdt bij de uitvoer optimaal rekening met de uitspraak van de Raad van State. Hierbij staan zorgvuldigheid en de lokale belangen voorop. Omwonenden en belanghebbenden worden op korte termijn door TenneT uitgebreid geïnformeerd over de exacte werkzaamheden bij de opstijgpunten en het archeologisch onderzoek. Dit gebeurt onder meer door middel van advertenties en een nieuwsbrief.