Senternovem

11-02-2010 | "Facility manager best bewaarde geheim"

Hoe een kostbare aangelegenheid ook geld kan opleveren. Daarover ging het symposium `Investeren in besparen' voor facility managers, gebouw- en vastgoedbeheerders op 9 februari in Ede. De locatie was bioscoop- en congrescentrum CineMec, dat die dag een A-label kreeg toegekend voor de uitzonderlijke energieprestatie van het gebouw. "Dit complex is bedoeld als fijne plek. Dat we daar nu een A-label voor krijgen is erg mooi meegenomen", aldus directeur Gerben Kuipers.

Na de eerdere prijzen voor architectuur die CineMec won kwam de toekenning van het A-label toch nog als een verrassing. Als eerste in de categorie `bioscoop en evenementenbedrijf' zet het gebouw een duurzame standaard met onder meer driedubbel glas, een warmtewiel en aarde deken als isolatie.

Dubbelfunctie
"Het is een kwestie van simpele maatregelen en logisch nadenken: wat kunnen we hergebruiken en hoe besparen we op de terugkerende kosten", licht Kuipers toe. "Daarbij proberen we ons gebouw zoveel mogelijk een dubbelfunctie te geven: bioscoop én congrescentrum. Maar ook: driedubbel glas tegen het geluid van buiten én voor een goede isolatie. Ook dat is duurzaam omgaan met je gebouw." De dubbelfunctie is niet alleen goed voor het klimaat maar levert ook geld op door energiebesparing.

Een `beregoed plan'
Volgens spreker Flip Verwaaijen van TNT Real Estate is het voor facility managers en gebouwbeheerders de grootste uitdaging om mensen enthousiast te krijgen. Daar is volgens hem een "beregoed plan" voor nodig. "Een facility manager is er niet alleen voor de dagelijkse gang van zaken. Hij is het best bewaarde geheim van veel organisaties en kan met slimme investeringen zorgen voor groene cijfers op de balans."

Kennis uit de markt
De rol van de facility manager kwam uitgebreid aan bod tijdens het symposium. "Zij hebben alle kennis dankzij hun spin-in-het-web functie. Maak daar gebruik van, want duurzame gebouwen hebben de toekomst", luidde het advies van Ilse Kaandorp van partner NVM. Voor een duurzame toekomst is het belangrijk dat facility managers naar de lange termijn leren kijken. Volgens Verwaaijen is het noodzakelijk om bij duurzame investeringen marktpartijen in te schakelen. Daar zit veel kennis waarvan gebruik gemaakt.